Za první dva měsíce roku evidují hygienici na Vysočině víc případů černého kašle, než za celý loňský rok

1. březen 2024 11:30

Už víc než dvě stovky případů černého kašle diagnostikovali letos lékaři pacientům na Vysočině. To je dvakrát víc, než za celý loňský rok. Léčba se navíc často táhne týdny a neobejde se bez antibiotik.

„Ze začátku to vlastně vypadalo jako klasická bronchitida,“ popisuje Alice z Jihlavy, jejíž čtrnáctiletá dcera černý kašel prodělala. O jaké onemocnění se jedná, se dozvěděla až při druhé návštěvě lékaře. To už dívka trpěla dušností a její stav se  nelepšil.

„Ke konci prvního týdne mi přišlo, že je na tom dcera hůř, než když se ta antibiotika nasadila. A zlomilo se to tak sedmý den, že se jí výrazně ulevilo,“ vypráví matka.

Černý kašel prodělal i další obyvatel krajského města, Jiří. Nemoc u něj měla velmi těžký průběh, při kterém upadal i do bezvědomí: „Prvně jsem dostal antibiotika, které nezabraly. A potom jsem dostal antibiotika dvojitá, která mě už vyléčila.“

Neobvykle masivní výskyt černého kašle v kraji monitoruje už třetí měsíc jihlavská nemocniční laboratoř. Vzorky teď podle laborantky Jany Bartoškové testují na černý kašel prakticky denně.

Každý potvrzený případ černého kašle lékaři hlásí hygienikům, kteří následně dohledávají poslední kontakty nakažených kvůli monitoringu nemoci.

Spustit audio