Za peníze z Unie mají některé obce veřejný internet. Například Kamenice u Jihlavy

24. březen 2021 05:00

Evropská unie v roce 2018 vyhlásila program na podporu bezdrátového internetu v obcích. První sítě už jsou i na Vysočině.

WiFi4EU, tak se jmenuje program Evropské unie, ve kterém bylo původně 120 milionů €. Na Vysočině se o peníze přihlásilo přes 20 měst a obcí, mezi nimi také Kamenice na Jihlavsku.

13 přístupových bodů

„Protože to budete mít první přihlášení, tak to dáme spolu dohromady.“ Držíme v ruce telefon a posloucháme pokyny místostarosty Kamenice Miloše Duby, který radí, jak se přihlásit k nové bezplatné síti. Během chvilky jsme na jednom z hotspotů, který vznikl na obecním úřadě městyse.

V Kamenici a místních částech je přístupových bodů celkově 13, dodává starostka obce Eva Jelenová: „Máme připojenou autobusovou zastávku, hřiště fotbalové, kde se schází omladina. A potom to jsou zásadní budovy, které v Kamenici jsou, to znamená budova městyse, zdravotní středisko, faru.“

Podle starostky bude bezplatné připojení v obci, na které městys získal 15 tisíc € z projektu Evropské unie, přínosem. „Až se všechno rozběhne, tak budou všichni moc spojení, že si budou moct dohledat co potřebují, ať už u lékaře, ať už přijedou turisté.“

Přístupová místa

Stejně jako Kamenice uspěly s žádostí o příspěvek Evropské unie na vybudování bezdrátového připojení také další obce a města na Vysočině. Třeba Velký Beranov nebo Vysoké Studnice na Jihlavsku se ale přiklepnuté dotace dobrovolně vzdaly. „Po zjištění, jaké jsou podmínky v této dotaci, jsme od toho ustoupili,“ potvrzuje nezávislý starosta Vysokých Studnic Jaroslav Vrána.

Menším obcím totiž vadila třeba povinnost vybudovat minimálně deset přístupových míst. Města jako Jaroměřice nad Rokytnou a Ledeč nad Sázavou se pak dotace vzdala mimo jiné kvůli nákladům, které by plynuly z následné údržby celé sítě.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio