Za napadení musí opustit Česko. Další desítky se stěhují z internátu. Cizinci v Ledči a Humpolci

23. listopad 2016
Zprávy z

Incidenty pracujících cizinců na Vysočině se poslední dobou množí. V Ledči nad Sázavou napadl mladík dohromady tři další muže. Okresní soud v Havlíčkově Brodě ho na pět let vyhostil. V Humpolci došlo minulý týden k potyčce dvou cizinců na internátu tamní zemědělské školy. Kvůli tomu se musí asi padesátka ubytovaných cizinců vystěhovat, a to včetně manželských párů.

Humpolec, Havlíčkův Brod, Ledeč nad Sázavou. Všude tam policie eviduje násilné trestné činy cizinců, kteří jsou na Vysočině jako agenturní zaměstnanci místních firem. V Humpolci pracují převážně v průmyslové zóně u dálnice D1.

Ledeč nad Sázavou

V Ledči nad Sázavou policie šetřila potyčku cizince, pravděpodobně z Rumunska, celkem se třemi dalšímu muži. Psali jsme o tom zde. Okresní soud v Havlíčkově Brodě incident už vyřešil, dodává soudkyně Hana Doubková: „Panu obžalovanému byl uložen i trest vyhoštění. Rozhodnutí je pravomocné a vykonatelné, byl tedy vyzván, aby opustil území České republiky.“

Problémy v Humpolci se množí

Útoků v Humpolci se v uplynulých měsících a letech stalo hned několik. Začalo to pokusem o znásilnění, pokračovalo nedokonanou vraždou a řadou potyček a rvaček.

Poslední násilný skutek se stal minulý týden na internátu České zemědělské akademie, kde bylo ubytováno asi padesát cizinců. Po hádce tam muž napadl svého kolegu nožem. Zraněný skončil v nemocnici, pachatel ve vazbě. „Muž byl obviněn ze zločinu zvlášť těžkého ublížení na zdraví. Policisté ho eskortovali do věznice,“ řekla mluvčí policie Jana Kroutilová.

Ředitel ČZA Otakar Březina nařídil okamžité vystěhování všech cizinců z internátu. Škola se snažil vyjít vstříc místním firmám, teď se ale od svého záměru odvrací. „Opravdu jsem se dohodl s tou personální agenturou, že už během tohoto týdne je budou odsouvat jinam. Všechny je odstěhují. Chceme maximálně uklidnit rodiče, protože chápu jejich obavy,“ vysvětlil ředitel Březina.

Dosud ale byla situace naprosto klidná, pokračuje Otakar Březina. „Nezaznamenali jsme jakoukoli situaci, že by došlo ke konfliktu mezi ubytovanými a žáky naší školy.“

Kde bude bydlet asi padesátka cizinců, zatím není jasné. V Humpolci jsou všechna ubytovací zařízení naplněná.

autoři: mik , Hana Mikulincová , daz
Spustit audio