Z výskytu štěnic v bytě mají někteří lidé psychické problémy

12. duben 2017
Dobré odpoledne

Velkým problémem v bytech a domech je v poslední době vysoký výskyt štěnic. Jak poznáte, že mají u vás doma hnízdo a daří se jim a co udělat proto, abyste se jich zbavili, jsme probrali s veterinářem Danielem Honzákem z firmy Deraslužby.

„Rozpoznat, že doma máte štěnice, může být problém. V raných fázích výskytu nemusí být zamoření zjevné a patrné. Když se vyskytnou nějaké reakce na bodnutí hmyzu, tak to lidé často přisuzují komárům. Nicméně štěnice jsou vidět pouhým okem a lze je najít na posteli a její konstrukci,“ říká Daniel Honzák.

Při zjištění štěnic je většina lidí v šoku

„Důrazně doporučujeme, aby lidé v tomto šoku nepřenášeli nábytek a věci ze zamořených prostor. Pokud by je přenášely v rámci bytu nebo bytového domu, hrozí výrazné riziko, že se štěnice zavlečou do prozatím čistých prostor. A stejně tak nedoporučujeme aplikovat komerčně dostupné prostředky ve formě sprejů, proti kterým jsou štěnice rezistentní. Můžete tím urychlit jejich migraci,“ upozorňuje host.

Štěnice sají lidskou krev

Štěnice se shromažďují v úkrytech a hnízdech. Z těchto úkrytů vylézají v noci sát lidskou krev. Zatím není potvrzené, že by štěnice přenášely infekční nemoci. Ovšem kousnutí štěnice je velmi nepříjemné. „U některých lidí vyvolává psychické problémy podobné posttraumatickému stresu,“ říká Daniel Honzák.

Úspěšná likvidace štěnic obvykle vyžaduje více zásahů

Prvním krokem je vhodný výběr účinné látky, dále pak důsledná aplikace. Po nastříkání účinné látky je důležité tyto povrchy nijak nečistit a nevysávat. Po zásahu se obyvatelé mohou do bytu vrátit zhruba po dvou hodinách. „Zásah je třeba, což vychází z životního cyklu štěnic, opakovat dvakrát až třikrát v rozmezí 14 až 21 dnů,“ vysvětluje host

Spustit audio