Z vyhlídkové věže kostela v Čáslavi ve středních Čechách je vidět až do Krkonoš

6. květen 2016
Česko – země neznámá

Věž kostela sv. Petra a Pavla v Čáslavi ve Středočeském kraji je vidět už z velké dálky. Není divu, jedná se totiž o třetí nejvyšší kostelní věž v Čechách. Její výška dosahuje 88,5 metru a na vyhlídku musíte vyšlapat celkem 236 schodů a zdolat navíc dva žebříky. Odměnou vám ovšem bude úchvatný výhled.

Čáslav pamatuje vládu nejvýznamnějších Přemyslovců. Jako královské město založil Čáslav v roce 1264 Přemysl Otakar II. Překrásný kostel sv. Petra a Pavla pochází z přelomu 11. a 12. století. Cenný je zejména ranně gotický presbytář a úchvatná je i výška a mohutnost hlavní lodi. Své kouzlo má i vyhlídková věž, která nabízí nejen pohled do širokého okolí.

Výstup začíná v menší přistavěné kulaté věžičce, protože umožňuje vstup do věže mimo hlavní loď. V prvním patře čekají návštěvníky informace o historii věže i kostela. Pak už následuje výstup samotným vnitřkem věže. Cestou vás ovšem čeká několik zajímavých zastávek.

Například u historického zvonu sv. Václava z konce 16. století, který je skutečným pamětníkem všech historických událostí v Čáslavi – od požárů až po všechny války. V předposledním patře si zblízka můžete prohlédnout unikátní hodinový stroj, který pohání chod věžních hodin. Vyrobil ho místní rodák a významný hodinář Karel Adamec v roce 1910, na věž byl umístěn o rok později v roce 1911 a tento rok je vyznačen na rámu.

Poslední žebřík vás zavede do nejvyššího patra s vyhlídkou

Vyhlídka není z venkovního ochozu věže, jak bývá zvykem, ale z prostorné místnosti, kde se do dalekého okolí díváte přes zasklená okna. Což návštěvníci ocení především při nepříznivém počasí. Je sympatické, že tu mysleli i na znavené turisty. Po výstupu tu na ně čeká stolek a židličky.

Místy je schodiště pohodlné

Věž nabízí krásný výhled na Železné hory i na Kutnou Horu a kopec Kaňk. Při jasném počasí lze dohlédnout až do Krkonoš. Příjemný pohled je také na čáslavské náměstí a nižší věže i střechu kostela.

Žádný návštěvník by neměl opominout pohled vzhůru. Uvidíte totiž důmyslnou dřevěnou konstrukci vysoké věžní špice, která byla po požáru znovu postavena koncem 19. století. Pokud se na vyhlídkovou věž vydáte, nezapomeňte se v čáslavském infocentru půjčit dalekohled.

Spustit audio