Z vajec natvrdo jsou nejlepší pomazánky nebo saláty

29. březen 2016
Dobré odpoledne

Po Velikonočním pondělí máme doma velkou zásobu vajec a to většinou natvrdo. Muži se rádi předhánějí v tom, kolik jich vykoledovali. A mnohdy se počítají na desítky až stovky. V poradně Českého rozhlasu Region jsme přivítali kuchaře Valtra Komárka z Pivovarské restaurace.

Vejce uvařená natvrdo skladujte v chladu, nejlépe v ledničce. Spotřebovat bychom je měli do tří, maximálně čtyř dnů.

Vejce natvrdo můžeme využít při výrobě salátu. „Můžeme je kombinovat se zeleninou, uzeninami nebo se sýrem. Oloupeme vajíčko a k němu doplníme tyto variace. Dávají se i do bramborových salátů, například s jogurtovou zálivkou, aby to nebylo tak těžké,“ doporučuje Komárek. Salát pak stačí ochutit solí, pepřem a pár kapkami olivového oleje. Vejce zpracujeme jednoduše tak, že ho po oloupání nakrájíme na jemné plátky.

Pokud už nevíte co s vajíčky, udělejte z nich pomazánku

„Mezi nejoblíbenější patří rybí, škvarková a salámová. Můžou se dělat variace i různých plněných vajec ze žloutků,“ radí Komárek. Z vajec natvrdo uděláte i pomazánku na topinku a to v kombinaci s aromatickým salámem nebo klobásou. Pří výrobě pomazánky oloupané vejce najemno nakrájíme najemno. „Pokud doma máte klobásu nebo párek, můžete si udělat i sekanou. Přidejte ještě okurku a pak vše zabalte do mletého masa.“

Jedno pštrosí vejce odpovídá dvaadvaceti slepičím

„Chuťově se dá říct, že pštrosí vejce je k nerozeznání od slepičího vajíčka. Zpracovávat se tedy dá úplně stejně, jako ty slepičí,“ vysvětluje Komárek. Pštrosí vejce vařte ve větší nádobě a to minimálně ve dvou litrech vody. Vařit ho nechte zhruba 35 minut. Ihned po uvaření ho zpracujte. „Z jednoho pštrosího vejce s přídavkem sýru, uzeniny a zeleniny uděláte 3 omelety o průměru 22 cm a 7 dalších s průměrem 16 cm,“ říká Komárek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.