Z kostelních hodin ve Žďáře nejde vyluštit čas

30. listopad 2012
Zprávy z

Čtyři ciferníky jsou chloubou kostela sv. Prokopa v centru města. V uplynulých více než čtyřech měsících je měl v rukou restaurátor, který jim vrátil historickou podobu. Kvůli hře světla a stínu je na nich ale špatně čitelný čas.

Špatné čitelnosti hodin si obyvatelé města všímají a chtějí nápravu. "Vyluštit čas se teď moc nedá. Chtělo by to skutečně lépe nasvítit," říká Aneta Karlová. Přídává se k ní i kamarádka Jana. "Je to opravdu hůř vidět, kdyby to bylo nějak osvícené, bylo by to rozhodně lepší." Hodiny pocházejí z roku 1930. Restaurátor je spravoval od července. Kompletně vyčistil hodinový mechanismus a práci si dal se všemi čtyřmi ciferníky - vyměnil skla, mezikruží, číslice a také rafičky.

Věž kostela sv.Prokopa, pohled zezadu

Na radnici o problému ví. "Věžní hodiny jsou teď skutečně středem pozornosti obyvatel. Všiml jsem si i bouřlivé diskuse na facebooku, " povrzuje místostarosta Ladislav Bárta (TOP 09). "Už jsme o tom jednali s radou města a technické řešení je na stole. Musíme si lépe pohrát s nasvícením hodin tak, aby byl čas skutečně čitelný. To vše chceme stihnout během několika následujících dní," uzavírá místostarosta. Kompletní renovace věžních hodin stála město zhruba 220 tisíc korun.

Spustit audio