Z kdysi nevzhledného odkladiště ojetých aut v Cibotíně se teď line vůně pečeného chleba

30. červenec 2013
Zprávy z

Hasiči v Cibotíně, místní části České Bělé, proměnili skladiště ojetých traktorů ve zcela nevšední letní amfiteátr. Jeho součástí je i vlastnoručně vystavěná pec, ve které vznikají voňavé dobroty podle originálních receptů.

„Celá pec funguje na principu, že se vevnitř topí, pak se to vyčistí a pak se dovnitř dá chleba,“ otevírá útroby pece její stavitel, hasič a kuchař v jedné osobě Ivan Žáček.

„Je to moje království, už se to snažím ukázat i jiným, ale oni se k tomu moc nehrnou. Děláme chleba, cibotínské kytičky, buchty. Zatím si nikdo nestěžoval. Vlastně jo, že je toho málo,“ usmívá se.

  • V Cibotíně natáčela redaktorka Hana
    Mikulincová
    " style="">
    V Cibotíně natáčela redaktorka Hana
    Mikulincová
    " style="">
    V Cibotíně natáčela redaktorka Hana
    Mikulincová
0:00
/
0:00

Recept cibotínského pečiva se prý neprozrazuje, jeho chuť ale cítil Ivan Žáček už jako malý chlapec: „Můj táta dělal u elektrikářů, stavěli vedení u Ledče nad Sázavou a tam měli výborný chleba. Dodnes si jeho chuť pamatuju, ještě to není ono, ale už skoro.“

Pec tvoří jen malou část letního amfiteátru, který hasiči postavili vlastníma rukama z toho, co kdo přinesl. Cibotínské pečivo tady můžou lidé ochutnat při letošních letních akcích, areál už čekají jen drobné dodělávky.