Z jedné na sto. Exponáty Motomuzea v Borku pod Troskami potěší malé i velké

3. květen 2016
Česko – země neznámá

Více jak sto exponátů má ve své sbírce Jaromír Pácal z Borku pod Troskami, malé vesničky na severu Čech. Jeho láska k rychlým strojům vznikla v době, kdy se rozhodl nechat si starou motorku, která ležela na půdě rodičů. Z práce na jednom motocyklu se následně stala vášeň, a tak začal stroje sbírat.

Začátky nebyly podle slov samotného sběratele vůbec jednoduché. Opravit starou motorku bylo prý docela umění. „Nebyly ani žádné knížky, jaké typy motorek po sobě následují, co všechno má na motorce být," vypráví Jaromír Pácal.

Nejpyšnější je na motocykly, které jsou v původním stavu. „Možná bych vyzdvihnul ČZ 500, dokonce tady mám i motocykl D-RAD. Ten je v muzeu vůbec nejstarší. Je z roku 1925," chlubí se zakladatel muzea, ve kterém vystavuje stroje převážně z 30. až 70. let minulého století.

Na návštěvníky Motomuzea čeká také na první pohled velmi starý motocykl. Jaromír Pácal ale každého rychle vyvede z omylu. Jedná se totiž o stroj z roku 2004, který historicky jen vypadá. „Tento kousek jsme získali tady z Turnova. Jedna rodina nám zavolala, jestli bychom nechtěli dřevěnou motorku. Jedná se o dílo Ondřeje Šídy, který motocykl vyrobil jako jednu z ročníkových prací na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze," říká s úsměvem Jaromír Pácal. Každého možná překvapí, že motocykl byl funkční, jen neměl žádnou brzdu.

Motomuzeum Borek pod Troskami

V Motomuzeu kromě motocyklů narazí návštěvníci také na další exponáty, jako jsou staré plechovky na motorový olej, tříkolky pro děti nebo francouzská pumpa. A když budou mít štěstí, uvidí i zlaté prase. O co se jedná? Nechte se překvapit. Otevírací doba je od 9 do 17 hodin, a to každý všední den kromě pondělí.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio