Z holubinek si můžete udělat chutné houbové škvarky

15. srpen 2014
Jaroslav Kocman, mykolog, s moderátorkou Ivanou Jelínkovou.jpg

Na mapě mykologické společnosti najdete každý týden místa, kde právě rostou nejvíc jedlé houby. „Oni mají vytipované spolupracovníky, kteří jim posílají každý týden hodnocení, jak rostou nebo nerostou houby. Jednička znamená, že neroste téměř nic a pětka značí bohatý výskyt. Společnost potom hodnocení zanese do mapy a tu svým členům rozesílá,“ řekl v odpolední poradně na Regionu Jaroslav Kocman, mykolog z Havlíčkova Brodu.

Podle údajů mykologické společnosti v polovině srpna nejvíce rostou houby na Šumavě a v jižních Čechách, Vysočina je hodnocena středním stupněm.

Letos byla sezóna v našem kraji až do této doby byla slabá. „Trochu rostly houby v červnu, potom celé léto málo, tak doufáme, že to přijde. V polovině srpna rostou typické letní houby, holubinky i hřibovité houby, například nejčastější hřib smrkový,“ řekl na Regionu Jaroslav Kocman a přidal méně známý recept. „Téměř všechny druhy hub se dají zpracovat pod maso, zavařit, usušit nebo na guláš. Z holubinek se dají dělat třeba také chutné houbové škvarky. Holubinky se pokrájí na dvoucentimetrové kousky, podusí se se solí a s kmínem a až se spečou a vzhledem připomínají škvarky, jsou hotové a velmi chutné,“ poradil mykolog.

Jedlou holubinku poznáte hned v lese

„U holubinek, pokud člověk bezpečně pozná holubinku, se dá jednoduše poznat, jestli je jedlá. Stačí hned v lese kousek houby ochutnat, poválet na jazyku. Když pálí, není vhodná k jídlu, a když má neutrální chuť nebo chutná lehce po oříškách, tak ji můžete vložit do košíku. Nejchutnější jsou holubinka nazelenalá, namodralá nebo kolčaví, které právě mají jemně oříškovou příchuť. Ani silně pálivá holubinka vás ale neotráví,“ uklidnil mykolog.

Podle odborníka na sběr hub není žádné jednoduché pravidlo, jak poznat, které houby jsou jedlé a které jedovaté. „U hub s trubičkami na spodní část klobouku je celkem jisté, že se neotrávíte. Barevné hřibovité houby, které jsou jedovaté, jsou u nás poměrně vzácné. Spíš vám hřib kříšť nebo hřib žlučový, známý jako hořčák, můžou celé jídlo hořkou chutí pokazit,“ uvedl Kocman.


Mykolog ale doporučuje chodit do lesa se zkušeným houbařem, který vás ty správné chutné druhy naučí poznávat.

CHAT:

Vojtěch - Dobrý den, jak se díváte na „kauzu babky“? Myslím tím, jak se teď stále častěji říká, že babka by se neměla sbírat. Vy sám babky sbíráte a jíte?


Dobrý den,
když není dostatek jiných lepších hub, tak babky sbírám a jím, ale jen opravdu čerstvé a mladé plodnice a v menším množství. Nebezpečnost babek rozvířil před časem pan ing. Baier a asi to trochu přehnal. Jiní mykologové se na babky tak přísně nedívají.