Z dětského domova přímo do nového bytu i s prací. V Přibyslavi to je možné

19. červenec 2016
Zprávy z

Přibyslavská firma ACO nabízí dětem z dětských domovů práci a zároveň bydlení. Celý projekt se jmenuje Šance do života a stojí za ním několik pracovnic velké společnosti. První takový byt už je v provozu a obydlely ho dvě mladé ženy. Obě strávily roky v dětských domovech.

„Vcházíme do prvního pokoje, který je uzpůsoben pro jednoho člověka. Je tu velká skříň, postel, křeslo, stolek a knihovna,“ říká v jednom z pokojů vedoucí projektu Šance do života Hana Ondráčková. Podobné místnosti jsou v novém bytě v Přibyslavi celkem čtyři.

Na samotných klientech, mladých lidech z dětských domovů, jsou další úpravy bydlení. „Mohou po dohodě s námi vymalovat tak, aby to bylo přiměřené k normálnímu bydlení. Volba je ale na nich, jde o to, aby se cítili jako doma.“

Osmnáctiletá Jana

Opustit dětský domov je pro mnoho odrostlých dětí velmi složitý úkol, obzvláště pokud nemají kam odejít. Osmnáctiletá Jana žila v domově v Nové Vsi u Chotěboře asi deset let. „Teta mi tam řekla, že je taková nabídka, tak jsem se toho chytla, zavolala tady paní a šlo to dál,“ říká. „Líbí se mi hlavně ten nábytek, a že je pokoj prostorný. Včera večer jsem přemýšlela, že bych si koupila nějaký kobereček a záclonu.“ Jana bude v přibyslavské firmě pracovat na lisovně.

Studentka Monika

Druhou obyvatelkou bytu je studentka Monika, původem z dětského domova v Humpolci. „Dostala jsem to jako nabídku, jestli bych nechtěla jít sem na brigádu, tak jsem tady na čtrnáct dnů. Ještě studuji.“

Čerstvě dospělé děti, které neměly štěstí na zodpovědné rodiče, tak dostávají šanci bydlet a pracovat.

Byty pro zaměstnance

V případě Přibyslavi se jedná o sociální byty. Na Vysočině najdeme několik firem, které budují celé bytovky nebo rodinné domy pro své zaměstnance.

Ve Ždírci nad Doubravou přišel před pár lety s touto myšlenkou podnikatel Jaroslav Černý.

V Pelhřimově se aktuálně staví bytovky pro zaměstnance Agrostroje. „Koupili jsme od města pozemky, asi dvacet tisíc metrů. Momentálně se dělají inženýrské sítě, až budou hotové, začne se stavět,“ dodává personální ředitel Zdeněk Pavlovský.

autoři: mik , Hana Mikulincová , Andrea Kratochvílová
Spustit audio