Z bývalé sýpky budova pro spolky. V Kamenici u Jihlavy ji právě dokončují

4. srpen 2021 11:20

Městys Kamenice na Jihlavsku předělává starou sýpku, kde se ještě před patnácti lety ukládalo obilí. Budou tam prostory pro spolky.

Tam, kde se původně skladovalo obilí, budou od příštího roku schůzky spolků jako jsou včelaři nebo myslivci. V Kamenici na Jihlavsku dokončují opravy bývalé sýpky, která stojí nedaleko centra obce.

Nová multifunkční budova nabídne i malý sál s jevištěm a umožní zkoušet třeba i místní kapele.

Sýpka

„Budova bývalé sýpky prošla razantní změnou, nelíbil se nám její stav.“ Se starostkou Kamenice Evou Jelenovou stojíme před budovou, která v nedávné minulosti sloužila ke skladování obilí.

„Je to budova v majetku městyse Kamenice. Obilí se tam už neukládalo, a protože stojí v bezprostřední blízkosti orlovny, kde se koná většina kulturních akcí, tak jsme si říkali, že musíme tuhle budovy opravit.“

Práce pokračují…

Práce uvnitř bývalé sýpky pokračují. „Je potřeba obložit podlahy, sociální zařízení a udělat úpravy uvnitř tak, aby nám vznikly místnosti pro spolky a spolkovou činnost. Měla by tady zkoušet také naše kamenická kapela, která nemá svoje zázemí,“ řekla dále starostka.

Oprava sýpka, Kamenice

Změny se dočká i prostor kolem sýpky. „Je to vlastně mezi orlovnou a sýpkou. Budou tady nové schody, opěrná zídka, počítáme i s parkovištěm.“

Podle starostky Kamenice Evy Jelenové je bývalá sýpka poslední obecní budovou v městysi, která ještě neprošla rekonstrukcí. Opravy vyjdou zhruba na 8 milionů a hotovo by mělo být ještě letos.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související