Vytrvalé zářijové deště způsobily úhyn mnoha ptáků, ježci hledají útočiště

20. říjen 2024 07:00

Záchranné stanice pro zvířata teď mají víc práce, než v minulých letech. Skončily tam stovky zvířat postižených zářijovými výkyvy počasí. Vytrvalé deště podle odborníků zapříčinily mimo jiné i velký úhyn vlaštovek a jiřiček. Voda postihla i živočichy na zemi - třeba ježky.

V záchranné stanici v Pavlově, kterou vede Zbyšek Karafiát, našlo útočiště několik ježků. Podzimní sezóna s sebou tradičně přináší příliv těchto pichlavých návštěvníků. Letošní září ale bylo poznamenáno neobvyklými podmínkami. Po vytrvalých deštích přijímali záchranáři větší kusy, než je obvyklé.

Letos v Pavlově přijímali i jedince, kteří váží více než 500 gramů. „To už jsou vlastně jedinci, kteří normálně zimu přežili,“ uvádí Zbyšek Karafiát. Letošní přívaly vody měly na ježky ale fatální dopad. „Pelíšky, ve kterých žili, byly promoklé, a po několika dnech v takovém prostředí začali uhnívat,“ dodává.

Ježci nejsou jedinými zvířaty, která trpěla kvůli silným dešťům. Krajská pobočka agentury ochrany přírody a krajiny v Jihlavě hlásí, že podzimní přívalové deště si vyžádaly i životy mnoha ptáků. Zvlášť velké ztráty zaznamenaly vlaštovky a jiřičky. „Tyto druhy neumí dlouhodobé deště zvládat,“ říká Václav Hlaváč, ředitel krajské pobočky.

Podle Hlaváče se umírání ptáků projevuje po celé republice. „S dešti uhynuly vlaštovky a jiřičky, které se snažily přežít,“ uvádí. To, jaký dopad to bude mít na celkovou populaci ptáků, se podle něj teprve ukáže. Vlaštovky a jiřičky obvykle opouštějí Česko už na začátku září, a tak není jasné, kolik z nich se stihlo vrátit zpět do teplých krajů před tím, než přišly deště.

Spustit audio