Pekárna Lapek na konci roku zavře. Desítkám obcí na Jihlavsku hrozí ztráta prodejen

22. říjen 2024 10:00

Desítky obcí na Jihlavsku se na konci letošního roku mohou ocitnout bez místních prodejen. Společnost Lapek, která provozuje téměř třicet venkovských obchodů, plánuje kvůli špatným ekonomickým výsledkům jejich uzavření.

Firma nyní hledá nové provozovatele, ať už mezi soukromými zájemci, nebo samotnými obcemi. Doposud se našli zájemci o pět prodejen, zatímco osud ostatních zůstává nejistý.

Alena Kochrdová, zaměstnankyně prodejny v Rohozné na Jihlavsku, pracuje v obchodě více než 30 let, z toho 14 let pro společnost Lapek. „Byla jsem velmi spokojená, je mi líto, že to nevydrží déle, ale zaměstnavatel byl skvělý,“ řekla Kochrdová. Nyní je v nejistotě, protože Lapek prodejny nabízí obcím k převzetí. Nezávislá starostka Rohozné, Štěpánka Šteflová, potvrdila, že obec tuto možnost zvažuje.

„Buď obec převezme obchod do své správy a bude ho sama provozovat, nebo ho pronajme jinému zájemci,“ vysvětlila starostka. Dodala však, že v Rohozné již jeden obchod funguje, a proto si není jistá, zda by provozování další prodejny obcí bylo rozumné.

Podobnou nabídku obdržela také nedaleká obec Růžená. Tamní vedení obce chce zachovat obchod pro místní obyvatele, zatím však nedosáhlo dohody se společností Lapek ohledně výše nájmu. Naproti tomu Brtnice nabídku na převzetí prodejen ve svých místních částech Dolní Smrčné, Panská Lhota a Střížov odmítla, jak potvrdil nezávislý starosta Jan Přibyl, s odvoláním na špatné ekonomické výsledky těchto provozoven.

Předseda představenstva COOP Havlíčkův Brod, Vladimír Stehno, potvrdil, že jejich organizace plánuje převzít pět prodejen v obcích, které se na nich dohodnou. Zda bude společnost Lapek schopna najít další zájemce o své provozovny, je zatím nejasné. Společnost se k prodeji svých obchodů ani budoucnosti pekárny a cukrárny nevyjádřila.

Spustit audio

Nejnovější zprávy