Výtečné sýrové karbanátky zvané sýřenky usmažila podle 40 let starého receptu Růžena Pokorná z Dobřichovic

Jakési sýrové karbanátky s cibulkou na vece potřené hořčicí připravila Růžena Pokorná z Dobřichovic podle receptu své maminky. Je to levná a rychlá teplá svačinka a navíc vynikající. Zkuste a dáte nám za pravdu.

Sýřenky

Ingredience na 12 kusů:

150 g sýra Eidam
2 rohlíky
100 - 200 ml mléka (podle potřeby)
1 jarní cibulka i s natí
1 vejce
strouhanka na zahuštění
1 špetka pepře
1 větší špetka soli

Na podávání:

1 veka
2 velké lžíce kremžské hořčice

Na ozdobu:

pažitka nebo petrželka kudrnka
malá rajčátka

Postup

Rohlíky nakrájíme nebo natrháme na malé kousky a namočíme je ve 100 – 200 ml mléka. Trošku je rozmělníme, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr Eidam, 1 vejce a směs lehce osolíme a opepříme. Pak do ní vmícháme nadrobno nakrájenou cibulku i s natí a směs propracujeme. Můžeme přidat i další bylinky.

Těsto by mělo husté asi jako na karbanátky. Na zahuštění můžeme přidat trochu strouhanky.

Ruce si namočíme do vody a tvarujeme placičky o síle 1 cm a velikosti půlky dlaně. Obalíme je ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. Placičky by měly být asi do poloviny ponořené v oleji. Placičky smažíme do růžova z obou stran.

Nakrájíme veku na malé plátky, potřeme je hořčicí a na ní položíme placičku. Ozdobíme petrželkou a případně kouskem rajčete.

Růžena Pokorná

Recept má po své mamince, která jí ho dělávala v době, kdy nebylo tolik masa v obchodech. Pro úspěch v soutěži ji dokonce zašla ten den na hřbitov požádat, ať jí drží palce.

Přivítala nás ve svém věžním bytě uprostřed Dobřichovic. Upekla nám dokonce domácí jablečný štrůdl. Zjistili jsme, že má i svou zahrádku na kraji města, kde pěstuje zeleninu, ovoce, květiny a relaxuje. Je to akční žena, která jezdí do hospody dokonce na koloběžce.

Růžena Pokorná a Patrik Rozehnal