Vysoké školy budou možná muset kvůli ceně energií v zimě upravit výuku

7. září 2022 08:41

Přechod na distanční výuku v zimním období zvažují kvůli cenám energií některé vysoké školy. Většinou mají energie nasmlouvané do konce roku, v lednu proto očekávají velký nárůst nákladů. Další možností úspor je přesunutí části výuky ze zimních měsíců do letních prázdnin.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích předpokládá až trojnásobný vzrůst cen elektřiny, proto už s energetickými úsporami začala. „Stále hledáme další zdroje úspor, například zřízení fotovoltaických systémů na některých budovách, zateplovací práce, zavedení centrálních měření spotřeby energií a další opatření,“ říká mluvčí Štěpán Kuděj.

Na on-line výuku jsou školy technicky vybavené už od doby covidu, zatím ji ale na univerzitě neplánují. „Distanční výuku považujeme spíše za krajní řešení. Uvažovat lze především o možnostech on-line zkoušení, tedy úsporách ve zkouškovém období,“ dodává Štěpán Kuděj.

Čtěte také

Podobný postoj má i Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. „Budeme se snažit udělat všechno pro to, abychom udrželi klasickou fyzickou výuku. Přeci jenom předměty se učí mnohdy lépe a příjemněji osobně než na dálku,“ uvádí ředitel vnějších vztahů školy Petr Oros.

Soukromé vysoké školy to mají o něco těžší. Protože nedostávají příspěvky od státu, o úpravách výuky aktivně uvažují. „Přemýšlíme o tom, že budeme učit on-line formou, nebo přesuneme část výuky až do léta, ale finální rozhodnutí ještě nepadlo. Zvyšování školného neplánujeme, protože nám to nepřijde fér vůči studentům, kteří již byli ke studiu přijati,“ potvrzuje ředitelka soukromé Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku Vladana Terčová.

Úsporné plány jsou zatím připravené jenom na zimu. Začátek akademického roku čeká vysokoškoláky prezenčně.

autor: František Ciglbauer
Spustit audio

Související