Vysočina má druhý nejnižší počet exekucí v Česku, lépe je na tom jenom Zlínský kraj

14. únor 2023 05:55

Drahé energie, inflace a zdražování pohonných hmot výrazně zatížily  v roce 2022 rodinné rozpočty. V počtu exekucí se to zatím neprojevilo. Exekutorská komora očekává zhoršení situace v letošním roce.

Na počtu dlužníků v registru fyzických osob SOLUS se zatím drahé energie, inflace a zdražování pohonných hmot neprojevily. Počet spotřebitelů s dluhem po splatnosti za poslední čtvrtletí poklesl o pět tisíc na zhruba 423 tisíc. Celková dlužná částka evidovaná u spotřebitelů nicméně vzrostla o 200 milionů korun na více než 30 miliard. Mezi čtvrtletně se tak zvýšila poprvé od března 2020.

Podle tajemníka SOLUS Jana Stopka se objevují signály, že někteří spotřebitelé začínají mít problém se splácením svých závazků. Podobně také exekutorská komora očekává, že by se ekonomické dopady měly na počtu exekucí projevit se zpožděním až v tomto roce. Podle dostupných dat totiž počet exekucí v roce 2022 nenarostl.

Rozdíly mezi regiony jsou výrazné

Dlouhodobě neproblematičtější jsou v tomto ohledu Ústecký a Karlovský kraj. Tam je podíl osob s dluhem po splatnosti okolo devíti procent. Naopak Vysočina patří mezi regiony, kde je tento podíl nejnižší. Podíl obyvatel s dluhem po splatnosti v negativním registru SOLUS se tady pohybuje kolem tří procent, což je po Zlínském kraji druhý nejnižší počet v zemi.

Tato data odráží i mapa exekutorské komory, která řadí Vysočinu na nejlepší pozici v podílu exekucí na obyvatele. Celkově má problém s exekucí na Vysočině zhruba 19 tisíc osob. Jen pro srovnání v Ústeckém kraji je to asi 95 tisíc lidí.

Větší zájem o dluhové poradenství

Na občanské poradny se začalo obracet více lidí, kteří doposud nevyužívali žádné sociální dávky a potřebují se v jejich systému zorientovat. Podle Asociace občanských poraden směřovalo ještě před rokem na dluhové poradenství zhruba 40 procent dotazů. V tomto roce ale počet dotazů souvisejících s dluhy narostl na 90 procent.

autor: Patrik Salát
Spustit audio