Vypij kávu a sněz kelímek, vyzývají v humpolecké kavárně

14. duben 2021 06:00

Vypijete kávu a sníte kelímek. Tradiční nápoj s něčím navíc servírují v jedné humpolecké kavárně. Obalu z papíru a vosku nahradili variantou z otrub a mouky.

Na novou úroveň posunulo ekologické balení svých produktů humpolecké coworkingové družstvo. Ve své kavárně totiž začalo používat jedlé kelímky. Po dopití zákazníci obal jednoduše snědí a odpad po nich nezůstává.

Vůně kelímku

„Jenom jsem tam lehce cítil vůni toho kelímku a je to zajímavý v tom, že pak ten kelímek můžu sníst, a ještě se tak najím,“ popisuje první dojmy z pozření jedlého obalového materiálu zákazník Pavel.

Nový kelímek na kávu do jisté míry připomíná kornout na zmrzlinu, jen je odolnější a horkou kávu udrží dostatečně dlouho, aby nevytekla. „Čtyřicet minut vydrží, že chřoupe, to jsme fakt nechali a zkusili jsme, jinak ten nápoj v tom vydrží i dvanáct hodin, což jsme teda nezkoušeli, ale vydrží i teplý, že to hned nevystydne,“ potvrzuje vlastní zkušenost pracovnice kavárny při coworkingovém družstvu Spolu Monika Doubková.

Ekologický přístup

Sama za jedinou nevýhodu považuje složení kelímku, které obsahuje lepek a nehodí se proto pro alergiky. Například podle předsedy coworkingového družstva Josefa Handla ale i tak převažují ekologická pozitiva. „Není to tak dlouho, co jsme otevřeli bezobalový obchod, je to pár týdnů, tak jsme se rozhodli, že když už bez obalu, tak že by bylo zajímavé mít i kávu bez obalu, což není technicky tak úplně jednoduché, ale je to řešitelné. Z toho důvodu máme jedlé kelímky, takže kávu vypiju, kelímek sním a obal nemám.“

S konceptem jedlých kelímků přišla v Česku dvojice vysokoškolských studentů, od kterých si coworkingové družstvo jako první kavárna na Vysočině zboží objednává.

Kavárna jich pořídila zatím 140 kusů a podle zájmu bude přiobjednávat další.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související