Za týden nebo za dva? V Havlíčkově Brodě diskutují o vyvážení komunálního odpadu

13. duben 2021 08:00

Popeláři v Havlíčkově Brodě nově vyvezou směsný odpad jen jednou za dva týdny. Výjimkou jsou velká sídliště, tam zatím město zachová týdenní svoz.

Havlíčkův Brod zavedl omezené svozy komunálního odpadu. Nahrazením týdenních svozů dvoutýdenními reaguje na změnu zákona, který ukládá snížit produkci směsného odpadu nebo zdražení skládkování. Méně svozů by tak mělo donutit občany více třídit.

Nepřesvědčíte je…

„Minulou středu sváželi a včera taky, protože i za ten týden je to tak plný a kolem popelnic a já si nedovedu představit za dva týdny,“ reaguje paní Alena z Havlíčkova Brodu.

Až doposud popeláři kontejnery a popelnice vyváželi jednou týdně. Méně častými svozy chce vedení města přimět obyvatele k většímu třídění odpadu, což ale podle Aleny není tak jednoduché. „Je to o lidech a nepřesvědčíte je, když jim něco řeknete, tak vás akorát tak odbydou a pošlou někam. Dovezou z podniku, kde dělají, přistaví auto a máte najednou zaplněný celý kontejner.“

Pravidla

Zákon schválený ke konci minulého roku navýšil cenu skládkování. Právě proto chce radnice vyvážet na skládku méně odpadu, popisuje místostarosta města Zbyněk Stejskal (ODS): „Ke konci roku jsme se pohybovali něco kolem 324-329 kilogramů na osobu a stát ten zákon postavil tak, že se musíme dostat na 200 kilogramů, aby se nám ta cena nesnížila, což je úplně razantní skok. Není jiná možnost než to, že zkusíme občany přesvědčit, aby více třídili, pokud je to ještě možné.“

Některé havlíčkobrodské lokality měly problém s přeplněnými kontejnery i v době svozů jednou týdně, i proto se veškeré čtrnáctidenní svozy rozjedou postupně. Jako první přišli na řadu lidé žijící v rodinných domcích nebo menších bytovkách.

Na větší sídliště budou popeláři zajedou častěji. Výjimku tak bude mít třeba sídliště Výšina. „Tam je problém s parkováním, místo nebylo koncipovaný pro tolik aut, takže my nemáme ani možnost umístit kontejnery na tříděný odpad ve větším množství. Tam budeme muset naopak zintenzivnit svážení tříděného odpadu.“

Majitelé rodinných domů si totiž v případě produkce většího množství odpadu mohou popelnici přikoupit, kdežto pořízení kontejneru u panelových domů bývá často problém. Zároveň Zbyněk Stejskal do budoucna plánuje, že by se i tříděný odpad mohl svážet přímo od lidí, podobně jako popelnice s komunálním odpadem.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související