Výměny dárků, slevy, výprodej. Do obchodního centra v Jihlavě přišly stovky lidí

28. prosinec 2021

Našli jste pod vánočním stromkem dárek, který vám úplně nevyhovuje? Nejste sami. Prodejci hned po otevření začali řešit jejich výměnu nebo vrácení.

Obchodníci v Česku v tomto týdnu očekávají nápor zákazníků, kteří vyrazí na povánoční slevy, ale taky vracet nevhodné dárky. Na to mají lidi ještě čas, řada z nich ale začala reklamace řešit hned po hlavních vánočních svátcích.

Už v pondělí, kdy se po dvoudenní pauze obchody otevřely, žádala část lidí místo nového zboží, výměnu dárku za jiný nebo jeho vrácení.

Stovky lidí v obchodním centru

Po vánočním uzávěře se hned při pondělním otevření jihlavské obchodní centrum naplnilo stovkami lidí. A i když většina z nich vyrazila nakupovat ve výprodejích, část jich přišla řešit i nevhodné vánoční dárky a reklamace.

„Koupili jsme dceři dárek a byl nekompletní, tak jsem se byl dohodnout, jak to budeme řešit a naštěstí v pohodě,“ popisuje pan Stanislav, který dorazil do obchodu s elektronikou se sluchátky v krabici. Kromě reklamace musel v obchodním centru ještě vánoční dárky dokupovat. „Řešil jsem ještě jeden dárek, který byl navíc, protože jsme mysleli, že je špatná karta, ale byl špatný mobil, tak jsem šel koupit mobil, a kartu jsme nepotřebovali.“

Obchod s obuví

Reklamace nebo vrácení zboží ale neřešili jenom v elektru. Hned od rána přicházeli zákazníci s podobnými požadavky také do obchodu s obuví, popisuje prodavačka Maryna Vološčuková: „Od devíti hodin, co jsem otevřela, tak už tady bylo pár lidí, kteří čekali ve frontě k těm vratkám, nevyhovující dárek pod stromeček dostali.“

Knihy

Část lidí to ale podle prodejců řešila výměnou, buď velikosti nebo za jiné zboží. Právě výměny byly i v knihkupectví, vysvětluje jeho vedoucí Lucie Váchová. „Knížky vrací málo, ale vrací, samozřejmě jako nevhodné dárky nebo zdublované dárky. Ale zákazníků je jinak hodně, jsem překvapená, že po svátkách, kdy nakupovali ve velkém, tak teď znova a pořád nakupují.“

Zvýšený počet zákazníků zaznamenaly i další obchody. Zákazníci často přicházeli utratit dárkové poukázky, které dostali k Vánocům nebo využít povánočních výprodejů a nakoupit tak za výhodnější ceny.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související