Výmalba školy v Havlíčkově Borové se proměnila v dobrodružství

6. březen 2015
Zprávy z

Po letech chtěli malíři v Havlíčkově Borové vybílit školu. Obvyklá činnost se ale změnila v dobrodružství poté, co se pod vrstvami maleb objevily tmavé skvrny. Štětku proto vyměnili za špachtle a objevili mapu Borové z konce 19. století a také schéma osevního postupu pro zemědělce.

Malíři už byli téměř hotovi, když se ale jeden tmavší flek v uvozovkách nezdál ředitelce Martině Brychtové. „Uviděla jsem slovo osmi s pomlčkou. Nejenom já, ale i malíři zůstali stát jako zkamenělí,“ popisuje ředitelka. Objevili nákres osevního postupu a to slovo bylo osmistranné. „Celý plán sloužil jako učební pomůcka po válce, kdy v borovské škole byla takzvaná pokračovačka. Byla pro ty, co věděli, že budou pracovat v zemědělství. Ještě rok po ukončení docházky se zdokonalovali.“

Osmiletý osevní postup ale není vše, na zdech borovské školy prosvítala také nakreslená mapa městečka patrně z konce 19. století.

„Všechno tomu nasvědčuje,“ potvrzuje Martina Brychtová. „Měli jsme možnost porovnávat s plánkem z roku 1886, můžeme tam vidět hlavně střed obce, je tam celá náves.“

Do školy se díky objevu v nejbližší době dostaví akademický malíř, který malby zakonzervuje, aby mohly připomínat dávné časy.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio