Výlovy na Vysočině končí. Na kaprech z Velkého Dářka si pochutnají i v Německu a Polsku

15. listopad 2013
Zprávy z

Sezona podzimních výlovů ryb na Vysočině končí. Své bohatství vydal i největší rybník kraje Velké Dářko na Žďársku. Kapři poputují do dalších chovů nebo skončí jako řízek na vánočních stolech. Milovníci delikates si ale můžou pochutnat i na dalších druzích, nabízí se třeba candát.

„Kapři půjdou určitě na nasazení, na sportovní rybolov, tržní ryby - candát, štika - většinou na export, část na Vánoce a násadové ryby na nasazení pro další chov do dalších rybníků,“ vysvětluje mezi plnými káděmi šéf úseku rybářství Kinský Žďár Petr Kulhánek.

Kapry, candáty, štiky, cejny, okouny nebo úhoře loví rybáři z Nového rybníka pod Velkým Dářkem, do kterého rybí obsádku přepustili. Loví se jednou za dva roky.

„Průměrná produkce Dářka je zhruba sto kilo po hektaru a rok. To není nic enormního,“ dodává Petr Kulhánek.

„Je to rybník jako každej jinej. Dravci, candáti vyšli dobře, zase je tady míň okouna, není tady drobnější ryba,“ komentuje jeden z rybářů a odbíhá pomoci k dalším kádím.

Ze břehu dění pozorují zvědavci, mezi nimi i chatařka Zdena. „Candáti jsou výborný, ty upřednostňujeme, jenže je to strašně drahý,“ poznamenává.

Tradiční kapr na vánoční stůl ale letos nepodraží. Za kilo zaplatíme do 80 korun. Menší kapry čeká cesta na vánoční trhy do Polska a Německa, vyšší váhové kategorie najdou zájemci u našich prodejců.

„Samozřejmě se budou nabízet v regionu levnější ryby, ale já bych rád upozornil, že kvalita těchto ryb určitě nebude tak vysoká. Zákazníci si musí uvědomit, že ta ryba je zde chovaná prakticky v panenských podmínkách na pramenech,“ dodává Petr Kulhánek.

Spustit audio