Vydatné deště brání sklizni travních porostů, ohrožená je i kvalita sena

11. červen 2013

Kvůli vydatným srážkám odkládají zemědělci z Vysočiny sklizeň sena. Louky a pastviny jsou rozbahněné a travní porosty nestačí vysychat, přerůstají a mají nižší podíl živin. To se pak projeví na kvalitě a ceně sena, která přitom už loni značně narostla. Na zásobách sena jsou nejvíc závislí chovatelé koní.

„Chtěli bychom mít větší množství sena než senáže, což letos nevidím nijak dobře,“ rozhlíží se po rozbahněné půdě s polehávající vysokou trávou šéf ranče v Hamrech nad Sázavou Jan Štefáček.

Na ranči chovají 28 koní. „Tráva je přerostlá a podehnívá to a kvalita jde samozřejmě dolů. Nikdy jsem nebyl zastáncem velkého práškování a můj děda sekal vždycky na Cyrila a Metoděje, kdy bylo počasí už vyzrálé,“ vysvětluje.

Podle něj jsou lidé, kteří sečou v květnu první seč. On prý mezi ně ale nepatří. „Takovéto seno jsem nikdy nesháněl, nikdy jsem ho nesušil, pro koně mám radši dlouhou trávu, dlouhé seno,“ poznamenává.

Svému šéfovi přikyvuje i Jaroslav Klingenhofer, který vede kobylu na pastvu. Říká, že letošní jaro víc než kdy jindy sleduje meteorologickou předpověď. „Máme radost ze sluníčka, v tomhle období dešťů je každý den dobrý,“ konstatuje.

Podle Jana Štefáčka rozhodne o tom, kolik bude sena, příštích 14 dní. Každý koňák ví, že se bez něj neobejde.

Nedostatku sena se obávají hlavně majitelé koní

„Letos je rok extrémně mokrý, těch srážek j nadprůměr. Seno je seno, senáž obsahuje hodně bílkovin, ne každý kůň to snáší. Máme třeba dva koně, kterým to nemůžeme dávat vůbec,“ popisuje.

Pokud se nepodaří posun sklizně kvůli extrémnímu vlhku dohnat, projeví se to nejenom na kvalitě, ale i na ceně sena. Ta už přitom meziročně kvůli suchu rapidně narostla o desítky procent.

Spustit audio