Vyčištěné zuby a na dva dny zavřená prodejna. Zkušenosti s testováním v pekárnách

30. březen 2021 09:00

Doma, u lékaře, v nemocnici nebo na vrátnici? Pro některé firmy je skloubení antigenního testování s pracovní dobou zaměstnanců nezanedbatelný problém.

Pekárna Adélka v Pelhřimově patří k velkým výrobním jednotkám svého druhu a spojit nepřetržitý provoz s antigenním testováním všech zaměstnanců není úplně snadné.

„My jsme ten podnik, že to nejde udělat najednou, výroba někomu začíná dříve, někomu později. Někteří se hlásí do nemocnice, jiní k lékařům, kdo dojíždí, tak je na samotestech,“ řekl generální ředitel Roman Teisler.

Zkreslený výsledek po čištění zubů

I přes veškeré komplikace, které to přináší, se v pekárně testují všichni tak, jak mají. Od té doby, co s tím začali, se nákaza zatím i nikoho nepotvrdila.

„Byly dva falešné poplachy na 300 lidí za tu dobu, údajně si vyčistili zuby před tím, a to se prý nemá. Museli jsme ale kvůli tomu na dva dny zavřít prodejnu, aby nám pak řekli, že jsou děvčata zdravá.“

Tzv. falešná pozitivita je i podle osloveného hygienika u antigenních testů možná. Výsledek může kromě čištění zubů ovlivnit také kouření nebo jídlo. Rozhodujícím testem je v takovém případě PCR test, který ale musí provézt specializovaná laboratoř.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související