Výběr a kuchání kapra

23. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Na štědrovečerním stole tradičně nechybí rybí polévka a kapr s bramborovým salátem. A především kapra známe v podobě obalovaného řízku. Co se diety týče, není to úplně to nejlepší, ale k Vánocům to zkrátka patří. A proto už při nákupu kapra bychom se měli držet několika pravidel.

Nejlepší je kapra nakupovat přímo na sádkách nebo v prodejnách ryb. U stánkových prodejců bychom měli dopředu zjistit, jestli mají stánek řádně vedený. Přičemž původ ryb by měl být znám. Pak se podívejte na kvalitu ryb v kádích. Jestli neplavou na boku nebo břichem vzhůru. Čistota vody také hraje velkou roli. To abychom na kapry dobře viděli. „Ryby by měly být v kondici a voda by neměla být krvavá,“ zmiňuje rybář Zdeněk Paul z Pelhřimova.

Výběr kapra

Co se velikosti kupovaného kapra týče, záleží na nás. Pokud chceme uvařit rybí polévku a udělat hromadu řízků, pak volíme kapra většího. „Tak 2,5 kilo i více,“ doporučuje rybář Zdeněk Paul. Ten totiž bude mít i pohlavní produkty do polévky, je starší. To znamená, že pokud chceme připravit vánoční polévku, je třeba vybírat z ryb označených jako kapr - výběr. Kdo polévku nemá rád, pak postačí kapr menší.

Příprava kapra

Doporučuje se nechat si kapra usmrtit přímo na místě od prodejce. Vyvarujeme se tak situaci, kdy doma zjistíme, že nemáme to srdce ho sami sprovodit ze světa. Porcujeme ho teprve před samotnou kuchyňskou úpravou. Začínáme u kůže. Záleží však, jestli jsme koupili šupináče nebo kapra lysého, rybáři mu také říkají špíglák. Kapr lysec má kůži silnu, ale prý má lepší maso, říkají rybáři. „Potřebujeme k tomu tenký delší nůž. Pak od ocasu směrem k hlavě opatrně ořezáváme šupiny,“ zmiňuje.

Když budeme kapra kuchat, je potřeba postupovat opět opatrně, abychom se neprořezali až na žluč. Maso by zhořklo. Vyndáme střeva, plynový měchýř - dušičku - a vše dobře propereme. Samozřejmě odřízneme hlavu a odstraníme žábry. Nakonec uložíme do lednice nebo rovnou připravujeme štědrovečerní večeři.

Spustit audio