Všichni byli na pouti a neměl kdo hasit. Ve vyhořelé Olešence pak vznikl hasičský sbor

1. leden 2016

Dalším hasičským sborem, který se uchází o titul Dobráci roku, jsou hasiči z Olešenky u Přibyslavi. Původně Olešná má dávnou historii, ve které najdeme i nešťastnou událost z roku 1858. V domě s číslem šest začalo hořet a velmi rychle vzplanuly i okolní domy. Neměl ale kdo hasit.

„Plameny zahltily většinou Olešenky, tehdy Olešné, asi osm domů v řadě. Jenomže všichni byli na polenské pouti a neměl kdo hasit,“ říká v úvodu starosta dobrovolných hasičů v Olešence Lukáš Tománek. Na základě této události zakoupili za 1250 zlatých ruční kolovou stříkačku. Později, na konci 19. století založili sbor.

Každého překvapí krásný areál

Kdo přijede do Olešenky, neujde mu krásný areál pro kulturu a volný čas, který by mohlo malé obci na jihovýchodě Havlíčkobrodska závidět leckteré města. Stavěli ho třicet let. „Mně bylo dvacet, dnes je mi přes padesát a v té době jsme tu postavili první dvě budovy, které nahradily ty staré. A postupem času se to všechno dalo dohromady,“ dodal starosta obce Olešenka Zdeněk Zvolánek.

Historická stříkačka hasičů z Olešenky

Od roku 2009 je areál v Olešence kompletní a běžně tam k muzice chodí 400 – 500 lidí. „Práci tady odvedli hasiči, část materiálu zaplatili oni, zbytek obec.“

Na prapor jsme hrdí

Chloubou každého hasičského sboru a to také historicky je prapor, popř. znak. V Olešence mají prapor od 120. výročí sboru. „Použili jsme symbol obce, doplnili hasičskou helmu. Z druhé strany je parton hasičů sv. Florián,“ popisuje hasička Daniela Janů.

SDH Olešenka

„Objednání praporu bylo minimálně rok před výročím. Je to velmi pracná záležitost, šije se na jednonitkových strojích. Žena musí podle předlohy často střídat barvy. Prapor má hodnotu morální, ale i hodnotu té lidské práce,“ doplňuje Daniela. Prapor hasiči vozí na soutěže, vystavují ho při soutěžích v Olešence a při různých výročích.

O pohár obce Olešenka

Hasiči v Olešence také soutěží a mimo to pořádají svou vlastní soutěž. „Máme i vlastní pohár, vybrousili nám ho v Úsobí u Havlíčkova Brodu. Pohár je putovní, když vyhraje někdo jiný, opatrně mu ho půjčíme,“ směje se Daniela Janů.

Dobrovolné hasiče z Olešenky můžete až do pátku 8. ledna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) OLESENKA na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Redaktorka Dáša Kubíková při natáčení příspěvku
Historická stříkačka hasičů z Olešenky
autor: dak
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.