Všechny obce budou muset povinně třídit také použité kuchyňské oleje

12. prosinec 2019 05:00

Co děláte po smažení vánočního kapra s použitým olejem? Už po novém roce byste měli mít v každé obci možnost ho vyhodit do speciálního kontejneru.

Pokud obec takový kontejner mít nebude, hrozí jí pokuta až milion korun. Jedná se o speciální šedozelenou nádobu – popelnici, ve které ale často končí i jiný odpad.

„Můžeme se podívat, je tu otvor, skrz který se do nádoby hází plastové láhve s tím použitým olejem. A vidíte, tam je baterie od nějakého elektrospotřebiče, dále tam je plechovka,“ dívá se do popelnice mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Jihlava, Velký Beranov

Jihlava má tyto speciální kontejnery na všech místech, kde jsou další separační nádoby. Stejně to už před dvěma lety udělal Velký Beranov. Příliš se to neosvědčilo, dodává starosta Milan Pulicar: „Dokonce do jedné popelnice někdo hodil asi popel, byla propálená. Nakonec máme kontejner na dvoře obecního úřadu, občané dávají nádoby k bráně a my je ukládáme do té popelnice.“

Jedlé oleje

Jedlých olejů se podle ministerstva životního prostředí třídí více ještě před povinným zavedením kontejnerů ve všech obcích. „V některých případech se objevují problémy s nevhodným odpadem. Obec a další subjekty musí posilovat informovanost a osvětu,“ řekla Dominika Pospíšilová z tiskového odboru.

Speciální popelnice není nutná. „Může být, nebo může probíhat sběr prostřednictvím sběrných dvorů nebo jinými způsoby.“

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio

Související