Rybáři na celé Vysočině se chystají na Vánoce. Kapři jsou ve speciálních čistících sádkách

10. prosinec 2019 06:00

Už několik týdnů jsou sádky na Vysočině naplněné kapry z podzimních výlovů. Ryby se čistí, zbavují tuku a bahnité příchuti. Většina z nich skončí na štědrovečerní tabuli.

S jejich expedicí k tuzemským prodejcům začnou rybáři příští týden.

Rutinní práce čeká také rybáře v Moravských Budějovicích, odkud mimo český trh prodávají i kapry do zahraničí. „Dáváme je do speciálního kamionu s nádržemi. Český trh je pro tuzemskou výrobu malý, běžně prodáváme ryby do zahraničí,“ vysvětlil rybář Milan Kubeš.

Vánoce

Český zákazník od vánočního kapra očekává, že nebude zapáchat bahnem. Ryby jsou proto několik týdnů v čisté vodě a hladové, aby se dostatečně vyčistily. „Ztratí i rybí tuk, který nedělá dobrou chuť.“

Poslední tři dny před Vánoci se pak kapři dostanou až ke spotřebiteli. „Zavážíme větší města, ale i menší prodejny v obcích tady v okolí.“

Vánočních kaprů je podle oslovených rybářů dostatek a cena zůstane stejná jako loni. Za běžnou velikost 70 – 80 korun za kilogram, u menších ryb se předpokládá o pár korun méně.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související

  • Vylepšený grog

    S vánočními jarmarky se v těchto dnech roztrhl pytel a prakticky každý den máme možnost vyjet si někam na voňavý tradiční předvánoční trh.

  • Perníčky, které chutnají dětem

    Těch nejlepších osvědčených receptů na perníčky je tolik, kolik pekařů si stoupá každoročně k válu, aby vykrájeli sladké kořeněné dobroty.