Voda z pouliční studny rozdělila sousedy v Chlístově u Havlíčkova Brodu na dva nesmiřitelné tábory

22. duben 2016
Zprávy z

V Horním Chlístově u Havlíčkova Brodu se rozpoutal spor o studnu. Senioři z části obce byli zvyklí čerpat užitkovou vodu zcela zdarma. Aktuálně ale potrubí prasklo a vodu nemá nikdo. Lidé chtějí, aby spor vyřešila Okrouhlice, pod níž Chlístov spadá. Tamní zastupitelstvo ale řekl jasné ne.

Studna leží na státním pozemku a povolení čerpat má obec Okrouhlice. Lidé i přesto dlouhé roky využívají vodu zcela zdarma. „Já nechci mít mrzutosti, celý život jsem s nikým neměla rozepře. Jsem tady padesát roků, s tou vodou byly problémy vždycky,“ ukazuje na pole za svou chalupou seniorka Marie.

Ze starého potrubí byla zvyklá čerpat vodu na zalévání zahrady stejně jako další sousedé v dolní části Horního Chlístova. Někdo ale víc, někdo méně, pokračuje paní Marie: „Tu vodu tady sousedi používali na zalévání, na záchod a do koupelny. Čerpadlo tam máme, ale tady ti spodní mají daleko širší trubky.“

Studna, Chlístov

Letité spory

Mezi sousedy v Chlístově nepanují zrovna přátelské vztahy a po havárii potrubí, kdy voda neteče nikomu, se ještě vyhrotily. Mladý muž, žijící o kus dál, v tom má jasno. „Nechápu, proč se hádají. Tady je voda obecní, která teče. A dvacet korun za kubík není moc,“ dodává.

Rozhádaní sousedé chtějí, aby nápravu zjednal starosta Okrouhlice Lubomír Pospíchal. Obec ale podle něj do starého vodovodu peníze dávat nebude. „Sousedé tu situaci nějak nemohou pochopit, neustále požadují, abychom v té věci rozhodli. Myslím ale, že to není o vodě, ale o letitých křivdách, asi nemohou zapomenout na to, co se v minulosti mezi nimi stalo,“ konstatuje starosta Pospíchal.

Studna, Chlístov
Spustit audio