Vloupání do domu může zlodějům usnadnit i kladivo zapomenuté na zahradě

16. červenec 2023

Od začátku letošního roku do konce června došlo v kraji Vysočina celkem k 55 případům vloupání do rekreačních objektů a rodinných domů. Pachatelé při nich způsobili škodu přesahující částku 1 400 000 korun. Ve stejném období loňského roku došlo k 65 takovým případům a škoda převyšovala částku 1 000 800 korun.

První radou je vždy svůj domov zamykat i po příchodu domů.“ I když nejsme na dovolené, tak vždy bych za sebou zamkl dveře, protože odemknutými dveřmi si můžete pozvat někoho, koho tak úplně nečekáte,“ varuje totiž nadpraporčík Lukáš Vondra z krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Co se týká bezpečnostních prvků, můžeme jich zvolit hned několik. Ideální jsou bezpečnostní dveře s odpovídající zámkovou vložkou a kováním. Vhodným doplňkem mohou být také kamery a alarmy či světelné senzory. Na uschování cenností je dobré mít doma například trezor.

Každý pachatel má svým způsobem jiný modus operandi. „Ve většině případů ale vnikne do vnitřních prostor objektu za použití násilí. Pachatelé k tomu využívají prakticky vše, čím se mohou do těch prostor dostat. Proto není radno to pachatelům nějak usnadňovat a zásadově nenechávat na zahradě ležící předměty typu kladiva, sekery a podobné věci, které by jim právě umožnily lépe se dostat dovnitř,“ pokračuje Lukáš Vondra.

Vyrážíte na dovolenou a lámete si hlavu nad tím, jak správně zabezpečit svoji domácnost? Byl by dobrý nový zabezpečovací systém a co dát do oken, abychom odradili zloděje? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio