Vlastnit hudební nástroj je pro každého muzikanta hotové jmění. Kontrabas nevyjímaje!

17. srpen 2015
Dobré odpoledne

Kontrabas vznikl již v 16. století v Itálii, ale říkalo se mu violon. Ten byl přímým předchůdcem tohoto nejhlubšího smyčcového nástroje. Až v 18. století se začal více využívat v komorních i symfonických orchestrech. A dnes se objevuje ve všech hudebních žánrech.

Kontrabasy se vyrábějí ze smrkového dřeva a váží desítky kilogramů. „Délka nástroje je 195 centimetrů, ale vyrábějí se i tříčtvrteční basy, které využívají normální dospělí hráči,“ zmínil v rozhovoru Českého rozhlasu Milan Polreich z jihlavské prodejny hudebnin.

Mohutný smyčcový nástroj má většinou čtyři nebo pět strun. A jeho kvalita se pozná podle materiálu a ručního zpracování.

Ale nejen to. „Stále platí, že čím vyšší cena, tím kvalitnější nástroj,“ říká Milan Polreich. Nejlevnější kontrabasy jsou podle něj k sehnání za 15 až 20 tisíc korun. Velmi polomasivní a masivní nástroje koupíte za cenu od 30 tisíc výše. A tak vlastnit takový kontrabas, je opravdu jmění.

Dnes již má tento hudební smyčcový nástroj svého nástupce. Tvrdšího, razantnějšího s mnohem agresivnějšími tóny. Jedná se o basovou kytaru, která v moderní hudbě funkci kontrabasu plně nahrazuje.

Spustit audio