Vladimír Burjánek: Kouření

2. červenec 2023

Ačkoliv u cigaret a alkoholu cena pravidelně roste vzhůru, na krabičkách jsou morbidní byť pravdivé obrázky, co kouření způsobuje i s textem varování od ministerstva zdravotnictví, vyznavačů tohoto zlozvyku je stále hodně. Když potkám na ulici bledou a vyzáblou dívenku, jak spěchá do školy a bafá po cestě cigáro, říkám si s nadějí. 

Čtěte také

Děvenko zlatá, snad přijdeš k rozumu a zahodíš to. Náš otec vyprávěl, když jejich maminka zjistila, že všichni tři kluci zkoušeli kouřit, což zapírali, posadila je ke stolu, vytáhla krabičku cigaret a poručila jim. Zapalte si! Jednu, druhou třetí a pořád, dokud mohli. Výsledek se dostavil, klukům bylo tak zle, že už to nezkoušeli.

Také jsem podlehl této neřesti a po dětských začátcích s bramborovou natí a klukovských zkouškách s bezfiltrovými lípami, glóbuskami, džunkami a dalšími značkami, jsem na vojně začal kouřit.

Čtěte také

Pamatuji i celou éru těžce scháněných tvrdých spart za osm káčé, které měli trafikanti jako podpultovku jen pro známé. Několikrát jsem přestával, určil jsem si počet na den, nebo kouřit pouze ke kávě.

Pak jsem si dal víc kafí, abych si mohl zapálit. Když už jsem si byl sám sobě s kouřením protivný a rozhodl se přestat, zrovna ve městě nabízela nějaká firma odnaučení pomocí elektrických proudů. Ikdyž je později v televizi označili za podvodníky, přestal jsem. Je to už téměř dvacet let. Rada je prostá - musíte opravdu chtít přestat.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Čeština

    K prvním krokům v roce, který ještě voní novotou a možná i nese stopy silvestrovského veselí, nepatří filozofování. Tak vás možná potěší hold vtipnosti českého jazyka.

  • Vladimír Burjánek: Rychlík

    Dlouho jsem využíval hlavně autobusovou dopravu. Od mládí, kdy jsem jezdil do zaměstnání vlakem a zažíval častá opoždění, v zimě zmrzlé vagóny i nevlídná sociální zařízení.

  • Vladimír Burjánek: Myš

    Zavírejte domovní dveře, na podzim se myši stěhují do baráku, nabádal nás pokaždé dědeček a svůj požadavek i kontroloval. Připomněl jsem si jeho slova o letošním podzimu. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.