Vladimír Burjánek: Fotbal a politika

27. srpen 2023

Fotbalu a politice prý u nás rozumí každý. Někdy to tak vypadá. Aktéři obou disciplín, tedy fotbalisté a politici, mají poměrně dost společného. Mohou vyhrát, prohrát a někdy jsou šťastní, že uhráli remízu. Jednou jde všechno lehce, útočí a dávají góly, podruhé se jen brání. Oba aktéři mají široký rejstřík faulů, tvrdých zákroků a bohatýry hrající fair play, abys někdy hledal lupou. 

Čtěte také

Hráči kopané i politici můžou měnit i dres. Zatímco fotbalisté jen v povolených termínech, politici kdy je napadne. Na obou stranách řada z nich přestoupila ke konkurenci i několikrát. Je pravda, že fotbalistům se asi víc tleská ve srovnání s politiky. Možná to bude proto, že méně slibují. Za velmi slušné peníze se obvykle snaží vyhrát a potěšit diváka.

Pokud jde o aféry, provalí se občas tam i tam. Koupené a prodané zápasy, snaha udržet se mezi příslušnou elitou, občas sázení na vlastní zápasy. To aféry politiků jsou finančně rozměrnější a častěji se dostávají i před soudní stolici.

Čtěte také

Tohle srovnání mě napadlo po posledním šťastném utkání na našem fotbalovém stadiónu, kdy jsme se třásli o výsledek a hrozbu sestupu o soutěž níž. Taky jsme vzpomínali na rozhodčí. Jejich postavení a podmínky dnes a v době našeho sportování.

Třeba na legendárního sudího Kovaříka z vedlejší vesnice. Jezdil na kole a obětavě pískal pralesní ligy. Často mu domácí diváci vypustili obě duše kola a ukradli ještě pumpičku, se kterou mu parkrát i nařezali. On to ale nikdy nevzdal Pískal zadarmo a ještě s modřinami. Politici rozhodčího nemají. Jeho roli přebírají vlastně voliči. Je na nich, aby o volbách účet za předvedený výkon vystavili oni.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Popletové

    Někteří lidé, aby dodali svému já vážnosti, používají s oblibou cizí slova. Malér je ovšem v tom, když neznají jejich význam, nebo si cizí výrazy pletou s podobnými slovy.

  • Vladimír Burjánek: Malíři

    Celý život lituji, že nemám výtvarný talent. Kdybych byl milionářem, kupoval bych určitě obrazy. Takhle se na ně chodím jen dívat do galerií. Obrazům dávám přednost.

  • Vladimír Burjánek: Blatník

    Dnes je Světový den životního prostředí. Dáváme mu ještě pořád dost na frak. To aby prase vydrželo, říkala vždy moje babička, když se na ni řítil jeden problém za druhým.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.