Vladimír Burjánek: Den poté

25. prosinec 2023

Dnes mám první svátek - Boží hod vánoční. Těšíme se už z dárků, zvykli jsme si na stromeček i jeho vůni a světla, možná čekáme děti s rodinami, příbuzné či známé. Mám rád adventní čas a dodržujeme v jeho průběhu všechny letité zvyky. Od prvního nedělního zapálení svíček na adventním věnci - až po léty neměnný průběh Štědrého dne. 

Čtěte také

S vánočkou k jednoduchému posnídání, přes tradiční houbovník k obědu a kaprovi s bramborovým salátem na štědrovečerním stoler. Strojíme stromek i venku a přikrášlíme ho osvětlením. Když předvánoční časná tma přikryje všechno kolem, miluji pohled z okna.

Přes barevná světýlka našeho lesního krasavce máme ještě v druhém plánu úžasný pohled na nasvícený kostel, velkolepou věž pozdně gotické chlouby vesnice a slavnostně ozdobený, svítící letitý smrk v parku. Jsou věci, které neomrzí a tenhle každodenní adventní rituál mi přináší trvalé potěšení v závěru každého dne.

Čtěte také

Venkovní stromek máme mnoho roků. S ním jsem před lety zažil i zajímavou příhodu. Jednoho dne z něho najednou zmizel řetěz barevných svíček. Nechápali jsme, kdo to mohl udělat. Koupil jsem nové osvětlení a když jsem to vyprávěl sousedovi, řekl mi, že včera viděl ležet nějaký světelný řetěz na kraji silnice do města.

Ráno jsem couval autem po výjezdu a najednou mi svitlo. Moje žena se vždycky obtížně vyhýbala větvím smrku. Nakonec se přiznala, že o něco zavadila v onen podvečer. Ve skutečnosti zrcátkem auta zahákla za světelný řetěz, strhla ho ze smrku a táhla ho k městu, než upadl.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Novoroční

    Máme první novoroční ráno. Pro někoho i v tuhle hodinu svěží a krásné, pro jiné třeba po včerejší oslavné noci krutě bolavé.

  • Vladimír Burjánek: Vánoce

    Přes klidné adventní rozjímání a odcházení čtyřech postupně zapálených svící. Přes barborkovské zvuky metliček na skla oken. Přes hlučnější známky přítomnosti Mikulášů.

  • Vladimír Burjánek: Přátelství

    V adventním čase se obvykle ohlížím zpátky za končícím rokem, co dal i vzal. Uprostřed léta odešel člověk, kterého jsem oslovoval - příteli, mému srdci blízký.