Více peněz pro zaměstnance, nová dálniční známka a pravidla pro drony. Shrnutí roku 2021

4. leden 2021 06:10

Více peněz v peněžence pro zaměstnance, na dálnici pouze s digitální dálniční známkou a nutný řidičák na dron.

22. prosince 2020 vláda schválila daňový balíček, který by měl od 1. ledna přinést více peněz zaměstnancům. Zároveň se ale zvýší deficit rozpočtu, tak si nově schválené daňové změny ihned našli své odpůrce mezi ekonomy.

Zvýšení zadlužení kritizoval třeba guvernér České národní banky Jiří Rusnok: „Je málo muziky za hodně peněz.“

Dražší voda, dálniční známky

Jak moc peněz ale lidem nakonec zůstane, bude záležet na zdražování dalších komodit. Přitom je jisté, že si obyvatelé Vysočiny na Jihlavsku, Žďársku nebo Třebíčsku připlatí třeba za vodu, potvrdila to i mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Librová: „Dá se říct, že se bude zdražovat na Vysočině v průměru mezi 3 až 5 procenty za vodné a stočné včetně DPH.“

Od začátku roku také postoupí digitalizace státní správy, která se dotkne třeba dálničních známek. Ty už nebudeme muset lepit na sklo automobilu. Nově si je totiž můžeme koupit pouze v digitální podobě, jak vysvětloval Martin Opatrný z ministerstva dopravy: „Dálniční známka bude k dispozici na webu dálniční-známka.cz, kde jsou všechny důležité informace o tom, jak ji zakoupit, jak postupovat. Kdo nebude chtít využít e-shop, může zajít na pobočku České pošty nebo zajet na čerpací stanici Euro-oil.“

Létání s dronem

Protože moderní technologie promlouvají do našich životů stále více, snaží se Evropská unie o jejich regulaci a Česká republika tomu musí přizpůsobovat svou legislativu. Proto se od konce prosince zavedly třeba tzv. řidičské průkazy na drony.

„Je povinnost se zaregistrovat, když není majitel registrovaný, neměl by s dronem létat. Registrace je z důvodu bezpečnosti, aby byl přehled o všech dronech, které se pohybují ve vzdušném prostoru,“ referoval o nových pravidlech pro uživatele dronů mluvčí Vítězslav Hezký z Úřadu pro civilní letectví.

Další z regulací, která ale po celé EU včetně České republiky začne platit od července, se dotkne malých zásilek z Číny. Ty už nově nebudou osvobozené od daně a jejich nákup se tak prodraží.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související