Víc prostoru i moderní vybavení. Děti ve Svaté Maří u Vimperka mají novou školku

31. květen 2021 15:35

Třetím týdnem chodí děti ve Svaté Maří u Vimperka do úplně nové mateřské školy. Původní prostory už byly nevyhovující, obec proto s pomocí dotace vybudovala moderní zázemí.

Vedoucí učitelka Jaroslava Bednářová Hopová oceňuje hlavně větší prostor. „Školka je nádherná, krásně vybavená a prostorná, což jsme předtím neměli. První týden jsme si zvykali, teď už se nám tady funguje krásně a užíváme si to,“ komentuje.

Hlavní velká místnost je multifunkční. „Máme tu jídelnu, hernu a po obědě vytáhneme lehátka, zatemníme okna, což děti ohromně baví, a jde se spát,“ popisuje učitelka.

Zaujme také strom uprostřed místnosti. „Je v něm schovaný sloup, který se nám nelíbil, tak jsme vymysleli tohle. Vedle máme les, koukáme z oken na pastviny a lesy, tak nás napadlo tohle jako propojení s přírodou,“ prozrazuje Jaroslava Bednářová Hopová.

Původně školka sídlila v jedné budově s místní základní školou. Prostory už ale byly nevyhovující. „Celá škola má téměř 300 let, takže už si to zasluhovalo razantnější změnu,“ říká starosta Svaté Maří Pavel Mráz.

Výstavba školky stála 11,5 milionů korun, deset milionů pokryla dotace ministerstva financí. V podkroví navíc vznikl prostor pro další učebnu, která původně nebyla v projektu.

Finance vystačily i na úpravu zahrady. „Původně tu byly svahy a rozpadlé kamenné terasy. Teď jsme vybudovali rovnou plochu, kde děti mohou hrát třeba fotbal,“ dodává Pavel Mráz.

Spustit audio

Související