Mateřská škola roku je ve Strmilově. V soutěži zaujala projektem věnovaným vodě

22. říjen 2019 10:28

Titulem Mateřská škola roku se pyšní školka ve Strmilově na Jindřichohradecku. Porotu soutěže, kterou vyhlašuje odborný časopis Poradce ředitelky mateřské školy, oslovila projektem věnovaným vodě a podporujícím spolupráci.

Děti sledovaly vodu více než rok, vyzkoušely si například práci s pumpou u studny. „Studna má šestnáct metrů a ony musí vytáhnout odtud vodu. Samozřejmě někomu to nejde, takže se naučily, že mladší řekne staršímu, že udělají skupinu, učí se pracovat v kolektivu,“ vysvětluje ředitelka Věra Semotánová.

Spolupráce byla i tématem letošního ročníku soutěže Mateřská škola roku, do které se školka ze Strmilova přihlásila se svým dlouhodobým projektem věnovaným vodě. S tou se děti seznámily ve všech možných podobách. „Když byla tématem třeba kanalizace, naplánovala jsem cestu na městský úřad, kde nám vysvětlili, jak voda putuje,“ říká Věra Semotánová.

„Potom děti udělaly špinavou vodu z toho, co vyprodukuje domácnost, a mluvily o tom, jak ji vyčistit. Vzaly jemné sítko a zkusily přelívat přes něj, sledovaly, co se tam všechno zachytí, jestli takhle může fungovat čistička,“ dodává ředitelka.

Čtěte také

Děti dále pozorovaly vodní živočichy nebo poslouchaly skladbu Bedřicha Smetany Vltava a podle ní malovaly. Ve školce také zkoumaly čisticí prostředky, které se tam používají, a zajímalo je, jestli jsou ekologické.

Celý rok, ve kterém se věnovaly vodě, zaznamenaly do velkého leporela. Stále ještě ale nejsou u konce. Na poslední stránce jejich knihy je několik úkolů. „Všechny čističe postupně vyměníme za ekologicky odbouratelné, budeme víc používat parní čistič, protože ten je bez chemie, dalším úkolem pro nás bude zachytávat dešťovou vodu,“ vyjmenovává Věra Semotánová.

Další velký projekt, kterému se budou děti věnovat, je seznámí se zemí. Například si na školní zahradě zkusí vypěstovat brambory.

Spustit audio

Související