Vhodným výběrem drtiče předejdete zklamáním

13. říjen 2016
Dobré odpoledne

Na podzim máme na zahradě spoustu odřezaných větviček a dalšího nepořádku. Štěpkovače a drtiče vám pomůžou takový materiál snadno zpracovat. Podle čeho je vybrat přišel do poradny Regionu říct Lubomír Mach.

Hlavním rozdílem v drtičích je použitá pohonná jednotka. Buď jsou elektrické nebo se spalovacím motorem. Velké drtiče také mohou využívat pohonu traktoru. Dalším hlediskem je pak samotná drtící jednotka, kde také mohou být různá uspořádání. „Menší drtiče jsou na větve o průměru cca 4 až 5 cm. Motorové drtiče pak jsou do průměru 9 až 9,5 cm,“ říká host.

Drtiče jsou chráněné proti nepřiměřeně velkým kusům

„Pokud bychom se bavili o válcovém drtiči, tak do něj nestrčíte větší větev, pouze jen ten průměr, na který je určený. U nožových drtičů záleží na velikosti díry, která je v násypce,“ popisuje Mach. Do drtiče bychom tak neměli dostat větší materiál, než který stroj dokáže zpracovat. Při výběru se tak zaměřte i na velikost násypky i na výkon motoru.

Nevhodný materiál může způsobit poškození drtiče

Do drtiče nepatří mokré listí, drobný odpad, kosti nebo biologický odpad. Drtič tím můžeme zanést a následně i poškodit. Před koupí drtiče si dobře rozmyslete, jestli chcete zpracovávat pouze větve z prořezaných stromků nebo ho budete využívat i ke zpracování křovin a šišek. Vhodným výběrem tak předejdete zklamaní, kdy by stroj nemusel vaše požadavky zvládnout.

Údržba drtiče není nijak náročná

„U nožového drtiče je potřeba pravidelně otáčet nože, případně když jsou tupé, tak si je nechat někde v odborném servisu nabrousit. U válcového drtiče se seřizuje přítlačná deska. Tu bychom měli kontrolovat. A samozřejmě je potřeba i nějaké vyčištění a podobně,“ radí host. Pokud se drtiče ucpávají, tak je to většinou způsobené tím, že v něm lidé zpracovávají nevhodný materiál.

Spustit audio