Větrná bouře Sabine odřízla Budějovice od železnice a připravila tisíce domácností o elektřinu

10. únor 2020 12:22

Tisíce domácností bez proudu, komplikace na silnicích i železnici. Jihočeský kraj zasáhla v pondělí v brzkých ranních hodinách větrná bouře Sabine. Největší problémy způsobily popadané stromy.

Silný vítr od brzkých ranních hodin komplikoval dopravu prakticky v celých jižních Čechách. Podle meteorologů byly dopoledne nejsilnější nárazy větru na Českobudějovicku. Na hřebenech hor pak nárazy dosahovaly rychlosti větru až 125 kilometrů za hodinu.

Asi nejvíce vichřice ztížila dopravu na železnici. Podle mluvčí Správy železnic Radky Pistoriusové byla kompletně uzavřená vlaková doprava v okruhu České Budějovice. Vlaky nejezdily z krajského města ani do něj. Neprůjezdné byly také tratě na takzvaných šumavských lokálkách.

Hasiči od brzkých ranních hodin řešili nejvíc událostí na Prachaticku. Bezmála dvě hodiny byla uzavřená silnice mezi Prachaticemi a Libínským Sedlem, kde spadl strom na osobní auto. Řidička vyvázla s lehkým zraněním.

Čtěte také

V Českých Budějovicích silný vítr vyvrátil strom u Budvar arény, který spadl na lávku přes řeku Vltavu. Potíže hlásil také pivovar Budvar. „Do areálu vletěly během vichřice části střechy ze sousedního objektu. Poškozena byla zaparkovaná vozidla a také část našeho zboží. Škody zatím odhadujeme na stovky tisíc korun,“ uvedla mluvčí Markéta Ježková.

Poruch na vedení vysokého napětí přibývalo. Podle mluvčí společnosti E.On Martiny Slavíkové bylo bez elektřiny přes deset tisíc domácností. Nejhorší situace byla na Prachaticku a Strakonicku, objevily se také problémy na Českokrumlovsku.

Rakouský příhraniční lyžařský areál Hochficht byl na celé pondělí z bezpečnostních důvodů kompletně mimo provoz. Zavřel také skiareál Zadov a lanová dráha na vrchol hory Kleť.

Spustit audio

Související