Vesnička Přeckov se třikrát ročně rozroste. To když tamní hasiči grilují makrely

22. duben 2016

Sbor dobrovolných hasičů z Přeckova na Třebíčsku se také uchází o titul Dobrovolných hasičů. Vesnice má asi 72 obyvatel, ze kterých je 29 hasičů. „Máme přihlášky, letos bychom chtěli dosáhnout poloviny obce,“ má v plánu starosta přeckovských hasičů Kamil Černý.

K tomu je většina hasičů z Přeckova z řad mladých lidí. „Je tu pár rodin, které mají více dětí a je předpoklad, že budou mít všichni zájem o hasiče,“ dodává starosta.

I přesto, že je Přeckov malou vesnicí, akcí mají hasiči víc než dost. A jednu tradiční k tomu – grilování makrel.

Grilování makrel

Třikrát ročně se v Přeckově grilují makrely. Vždy jsou to akce třídenní. „My už ty makrely děláme nejméně 35 let. Měli jsme tu jednoho rodáka, vždycky to přivezl. Nám to začalo chutnat a postupně se to rozmáhalo a tak jsme to začali dělat,“ vzpomíná hasič Karel Slavík.

V Přeckově se vždy za tři dny sní neuvěřitelných 400 kilogramů mořských ryb. „Přeckov se vždycky rozroste na 150 až 200 lidí. Jezdí až z Třebíče a Brna.“

Recept na výbornou makrelu není složitý

Není to nijak složité, pokračuje Karel Slavík. „Z koření tam je sůl, pepř, kmín a česnek.“

Nejbližší grilovačka je v rámci pálení čarodějnic na konci dubna. „Bude to třídenní na ten víkend. Ještě větší akce bude na obecní pouť, kdy tu bude ještě dechovka – Horané z Rokytnice nad Rokytnou. Oni vyznávají styl lidových písniček,“ doplňuje starosta Kamil Černý.

Dobrovolné hasiče z Přeckova můžete až do pátku 29. dubna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) PRECKOV na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

SDH Přeckov
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka