Věřitelé stavební firmy PSJ přihlásili pohledávky za 8,6 miliard korun

26. březen 2019 10:00

Věřitelé stavební firmy PSJ, která je od loňského prosince v úpadku, přihlásili u soudu pohledávky za 8,6 miliardy korun.

Přezkoumáním větší části z nich se bude Krajský soud v Brně zabývat 3. dubna, hned po něm budou věřitelé rozhodovat o způsobu řešení úpadku akciové společnosti. Vyplývá to z údajů Insolvenčního rejstříku a z informací, které dnes médiím poskytl insolvenční správce David Jánošík.

Spíš konkurz, říká správce

Na dotaz Jánošík uvedl, že věřitelům na dubnové schůzi doporučí řešení úpadku firmy PSJ konkurzem. Při něm by měl být majetek firmy rozprodán. „Reorganizace již nyní nemá reálný smysl,“ uvedl.

Oprávněná je jen část pohledávek

Věřitelé měli na přihlášení pohledávek dva měsíce od zveřejnění soudního rozhodnutí o úpadku firmy. Přezkumné jednání se 3. dubna bude týkat pohledávek v celkové výši kolem 7,6 miliardy, Jánošík z nich považuje za oprávněné nároky za 1,454 miliardy. Zajištěných pohledávek je v tomto balíku za 382 milionů Kč. Dalších asi 150 přihlášek věřitelů je podle Jánošíka potřeba z různých důvodů doplnit. „Ty budou přezkoumány na zvláštním přezkumném jednání,“ uvedl.

Stavební firma

PSJ sídlící v Jihlavě se zabývala generálními dodávkami staveb, jejím jediným akcionářem je PSJ Holding se sídlem v Amsterodamu. Insolvenční návrh na sebe vloni opakovaně podala sama firma kvůli platební neschopnosti. Počátkem listopadu soudu sdělila, že eviduje věřitele se závazky 1,588 miliardy Kč. Hodnotu svého majetku společnost v insolvenčním návrhu vyčíslila na 1,857 miliardy Kč.

Majetek firmy – její vlastní pohledávky

Podle Jánošíka ale velkou část tohoto majetku tvoří pohledávky, u nichž se těžko odhaduje, nakolik se je podaří vymoci. Některé pohledávky jsou i za subjekty sídlícími v Rusku nebo za subjekty, které je neuznávají. Insolvenční správce tak má zatím v soupisu majetek bezmála za 700 milionů Kč, pohledávky do něj zahrnul částkou na úrovni 20 procent jejich nominální výše.

Soudu vedení PSJ vloni sdělilo, že finanční ztráty společnost utrpěla na zakázkách v Rusku i v tuzemsku a jednání o nalezení vhodného finančního partnera nebyla úspěšná.

Insolvenční návrh na sebe firma PSJ loni podala dvakrát. V prvním případě ji předešel jiný věřitelský návrh, který už řešil soud. Toto řízení bylo zastaveno. Nový insolvenční návrh podalo vedení PSJ počátkem listopadu. Čistý obrat firmy za poslední účetní období byl 3,987 miliardy Kč.

V zářijovém insolvenčním návrhu firma uvedla, že zaměstnává 268 lidí, do prosince podle jejích zástupců počet klesl pod 50. Stavební činnost už společnost neprovozuje, pouze spravuje a pronajímá svůj majetek.

zdroj: ČTK
Spustit audio