Věra Studená povýšila staré řemeslo v umění. Z drátků plete i klobouky s mašlí

20. srpen 2016

Ještě naše prababičky si mohou pamatovat doby, kdy vesnicemi projížděl dráteník, kterému hospodyňky nosily k opravě prasklé hrnce. Dnes už nikdo nádobí opravovat nepotřebuje, ale dráteníci nezmizeli. Věra Studená žije v malé vesničce Kuklík v srdci Žďárských vrchů na Vysočině. Drátuje už 10 let a dokázala staré řemeslo proměnit v umění.

„U své sestry jsem viděla drátovanou rybičku a moc se mně líbila. Dostala jsem knížku a podle toho jsem se to naučila. Jsem samouk,“ popisuje své drátenické začátky Věra Studená. Podle ní má každý dráteník svůj rukopis, podle kterého se pozná. Někteří zůstávají u drátování hrnců, i když v dnešní době to dělají jen pro parádu a ne pro záchranu nádobí. Jiní drátují sochy a další šperkaří. Specialitou Věry Studené jsou drátěné klobouky. Na první pohled vypadají křehce, ale jsou pevné. A ty ze silnějších drátů jsou i docela těžké.

Začátečník by se měl nejdřív naučit pracovat s drátkem. Vybrat správný, umět ho vzít do ruky, vědět, jakými kleštičkami si pomoci. Drátků je spousta druhů. Samozřejmě záleží na tom, co bude vyrábět. Na košík je potřeba drát silnější, na jemné vyplétání pak tenký jako nitka. „Hlavně aby to nebyl moc tvrdý drát. Nejlépe se drátuje z mědi, pak používáme pozinkovaný, nerezový a železný žíhaný drát,“ vysvětluje Věra Studená.

Čtěte také

Na jemné šperky používá i stříbrný drátek. Obchody pro kutily mají v sortimentu drátky rozličné tloušťky, materiálů a barev. Věra Studená ale radí poohlédnout se i jinde. „Tam, kde se opravují motory, dá se koupit drátek, nebo vám dají cívku na šrotišti a zaplatíte cenu mědi.“

Důležité je i správné nářadí. Na drobné šperky dráteníkovi stačí menší štípací nebo kombinované kleště, na výrobu řetízkových oček se využívají takzvané ketlovací kleště. Na jemné drátky jsou vhodné kleště s plastovými čelistmi. K tomu pak postupem času dráteník nastřádá spoustu pomůcek, jako jsou hřebíky různé síly, válečky, hranolky, prostě věci, díky kterým drátek snadněji a stejnoměrněji tvarují.

Drátovací kleště

Nejlepší je samozřejmě přihlásit se na nějaký drátenický kurz. Podle příkladu paní Studené je ale možné se drátování naučit i podle knih. Zkušený člověk vám přesto poradí různé fígle, které v knihách nevyčtete. Také je dobré nepouštět se na začátku do ničeho složitého. I náramek nebo náušnice z obyčejných plochých spirálek dají zabrat. Věra Studená po deseti letech drátování zvládne udrátovat i klobouk s mašlí nebo sochu.

Spustit audio