Velké Meziříčí se přeneslo do roku 1909, lidé si připomínají císařské manévry

6. září 2014

Nejen příznivci vojenství se sjeli do Velkého Meziříčí. O víkendu zde probíhají operace, které ztvárňují dobu císařských manévrů z roku 1909. Návštěvníci také můžou posedět ve vojenském hostinci a prohlédnout si císařský stan nebo výzvědné pozorovací balóny. Uvidí také kejklíře, divadelníky nebo siláckou show.

Obyvatelé Velkého Meziříčí uvítali rakousko-uherského císaře Františka Josefa I. Ve městě se před 105 lety setkal se svým německým protějškem Vilémem II.

Hlavní program historických slavností se odehrává v zámeckém parku, kde mají lidé možnost vidět ukázky tehdejších bojových operací, polní kuchyni i výzbroj vojáků.

„Rakouský voják byl standardně vybaven puškou Mannlicher vzor 1895, která měla schránku na pět nábojů. Byla to opakovací puška,“ přibližuje Vít Odstrčil z Česko Slovenské asociace přátel vojenské historie.

Události z roku 1909 prožívala s celou rodinou i místní rodačka Jaroslava Holá: „Respekt nebo obavy z toho jsou, když si člověk představí, jak to všechno bylo. Příjezd a vojáci, je to krásné.“

Na nádvoří zámku ve Velkém Meziříčí je pro návštěvníky připraven také rozsáhlý automobilový park s bicykly a motocykly. Slavnosti potrvají do večera a podobný program bude pokračovat také zítra.

autoři: Hana Mikulincová , ako
Spustit audio