Velké dopravní stavby se v komplikovaném roce 2020 nezastavily. Hotové jsou dva obchvaty

30. prosinec 2020 10:00

Na Vysočině se letos ve výstavbě dopravních staveb nezahálelo. Dokončeny byly nejen velké obchvaty, ale ke konci dlouholeté rekonstrukce se blíží i dálnice D1.

Rok 2020 navzdory omezením přinesl na Vysočině dokončení velkých dopravních staveb. Nových obchvatů se dočkaly třeba obyvatelé Velkého Beranova nebo Nového Veselí. Opravy ale pokračovaly také na dálnici D1, kde by příští rok v říjnu měla skončit dlouholetá modernizace.

Salačova Lhota

„Zhruba 2,5 kilometrů dlouhý obchvat nahradí současnou komunikaci, která vede obcí a už nevyhovuje dopravnímu zatížení,“ takto v lednu referovala mluvčí kraje Jitka Svatošová o zahájení prací na obchvatu u Salačovy Lhoty, o jehož výstavbě se mluvilo dlouhých 12 let.

První automobily by se po silnici poblíž Pacova mohly projet už v roce 2021. „Podle naplánovaného harmonogramu by stavba měla skončit v létě roku 2021.“

Beranov, Veselí

Stavební stroje se ale nezaryly do hlíny pouze u Salačovy Lhoty. Práce na obchvatech pokračovaly také u Velkého Beranova a Nového Veselí. To přinášelo omezení a objízdné trasy, které řidiči občas těžce nesli, jako třeba při uzavření mostu mezi Helenínem a Novými Domky. „Můžete mi říct kudy mám jet? Vezmete to po dálnici.“

Oba obchvaty pak byly slavnostně otevřeny 30. října. A jejich vybudování si pochvalovali i starostové přilehlých vesnic. Jako třeba nezávislý starosta Malého Beranova Martin Zach. „Ten poměrně velký provoz, který jezdil přes Nové Domky a Velký Beranov, nyní dojede velmi snadno až k dálnici.“

Dálnice D1

Čtěte také

Právě na dálnici D1 pokračovala i v tomto roce modernizace. Hned na konci února se tak musela poprvé uzavřít, protože se boural most u Humpolce. „Rozebírají tu mostovku, aby bylo možné ji naložit a odvézt,“ popisoval Tomáš Gross z Ředitelství silnic a dálnic.

Opravy pak na D1 pokračovaly hned ve třech úsecích až do začátku prosince. Celá dálnice by pak měla být dokončena v říjnu roku 2021.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související