Velká pole osetá jednou plodinou nesvědčí včelám. Po stále stejném pylu jsou podvyživené

17. duben 2019 10:00
Med a včely, to je lék i pro zdravého!

S jarem přichází nová včelařská sezóna. Chovatelé musí dbát o zdraví svých včelstev a zároveň se jim snaží nabídnout pestrou stravu.

Stravou včely je právě pyl a jak upozornil zkušený chovatel z Třebíčska, obrovské lány například řepky hmyzu příliš neprospívají, právě naopak.

„Udělala se louka, včely tady mají nějaké ty jetele, taky jsme tam prosadili stromy, aby měly pyl.“

Kamil Kurtin se v Račicích na Třebíčsku včelařině věnuje už přes třicet let. Za tu dobu překonal nástrahy, které českého chovatele medonosného hmyzu mohou potkat, a to od sílících období sucha až po strašáka všech včelařů - roztoče varroáza.

Malá pestrost pylu

Teď ale upozorňuje na nový problém, který včely oslabuje - malou pestrost pylu. Včely podle něj trpí především masivním a jednotvárným pěstováním průmyslových rostlin. Potvrzuje to i předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová: „Pro včely je pyl výživa. Pokud nemají pestrost, tak je to taková mono dieta, kdy ony trpí podvýživou.“

Náchylnější včelstva

Monotónní nabídka pylu podle Kamila Kurtina oslabuje celá včelstva i potomstvo. Ta jsou pak náchylnější například na varroázu. Mnohem větší problém ale vidí v nedbalém léčení nemocí. Chovatelé pak mohou poškodit nejen sebe, ale i sousedního včelaře. Nejnebezpečnější jsou potom horké letní dny, kdy se včely nakazí nejsnáze. „Snažíme se to léčit co nejpoctivěji,“ říká včelař Kamil Kurtin.

Varroáza

Varroáza může zahubit i celé včelstvo. Jak k tomu může dojít, dokládá Jarmila Machová: „Nemoc, malá pestrost pylu a do toho nějaké postřiky, tak ta dlouhověká včela, která se chystá na to přezimování, potom nepřežije do jara.“

Chovatelé pak úhyny zaznamenávají především začátkem jara, kdy mohou odhalit i prázdné úly. I proto musí včelaři nově nahlásit veškeré větší - nad čtvrtinové - úhyny včelstva.

Vyžaduje to nová vyhláška, která má předejít šíření nemocí kvůli nedbalosti chovatelů. Těm za nenahlášení vyšší ztráty na veterinární správu hrozí až třísettisícová pokuta.

autoři: Nikola Machala , mik
Spustit audio

Související