Ve Zlaté Koruně jsou unikátní varhany z roku 1699. Potřebují ale zachránce

10. září 2018

Vzácné varhany z dílny Abrahama Starcka zdobí klášterní kostel ve Zlaté Koruně. Nedávno je rozezněl Jaroslav Tůma, který svým koncertem zahájil Hudební slavnosti Emy Destinové.

„Ten nástroj je unikátní nejen v rámci České republiky, ale rozhodně ve střední Evropě. Je to vrcholné dílo Abrahama Starcka,“ chválil hudebník.

Varhany pochází z roku 1699, ale koncert také trochu upozornil na jejich neuspokojivý stav. Chvílemi některé píšťaly nezněly ideálně. „Jde spíš o rozladění a bohužel teď je velikou otázkou, jestli se ještě do nějakého ladění pouštět, nebo už vyčkat na restaurování, které by nástroj zachránilo na dalších 300 let,“ řekl Jaroslav Tůma.

Bez červotoče, ale se spoustou děr

Varhany mají za sebou opravu v 80. letech minulého století. Tehdy do Zlaté Koruny dojížděl jako mladý zájemce o varhany Vladimír Šlajch z Borovan, který později založil varhanářskou firmu. Našel originální píšťaly dochované mimo nástroj a také zajistil varhany proti červotoči.

„Nástroj dodnes není napaden červotočem, ale je tam spousta děr a utíká vzduch. Pomohla by celková rekonstrukce, podobně jako to Vladimír Šlajch už dělal v Plasích,“ dodal Jaroslav Tůma.

Chyšky budou mít unikátní varhany za víc než sedm milionů

Kostel svatého Prokopa v Chyškách

V malém jihočeském kostele budou znít varhany, které nemají v České republice obdoby. V kostele v Chyškách na Písecku je totiž nástroj nepůvodní, který se neustále zasekává. A tak se farníci už léta skládají na varhany nové - přímo od světově známého italského mistra na míru.

Myslí si, že vůbec nejdůležitější je nyní najít mecenáše. „Jedná se o záchranu historického dědictví. Nový nástroj je také bezvadný, ale prostě restaurování starého nástroje je událost prvořadého významu,“ připomněl.

Rozeznívání starých varhan je podle Jaroslava Tůmy naprosto mimořádným zážitkem. „My varhaníci máme takovou zvláštní situaci, že na koncertní nástroj si třeba rok nesáhneme. Houslista má svoje housle doma, vozí je s sebou, koncertuje na svůj nástroj. U varhaníků je to přesně naopak, já prostě nástroj doma mít nemůžu, stejně jako nemůžu mít tak krásný kostel, kde varhany znějí ideálně,“ uzavřel.

Zvuk varhan ze Zlaté Koruny si můžete poslechnout v kulturním magazínu Kavárna. Dále pozveme na výstavu fotek z pralesů Šumavy v budějovickém rozhlase, filmový Projekt 100 a Festival staré hudby v Českých Budějovicích.

Spustit audio

Související