Příběh Romea a Julie, který se ale odehraje v domově seniorů, představí balet Jihočeského divadla

28. duben 2024

Lukáš Slavický tančil v Národním divadle, pak šestnáct let působil v bavorském státním baletu v Mnichově. V roce 2016 přijal nabídku stát se šéfem baletu Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Soubor pod jeho vedením připravuje další premiéru.

Balet Jihočeského divadla uvede představení s názvem Julie a Romeo, jedná se o neobvyklé pojetí slavného milostného příběhu. „Choreografové a režisér se rozhodli uchopit tento příběh vskutku netradičně, protože ho zasadili do prostředí domova seniorů. Otočili název a celé drama se odehrává během silvestrovské oslavy,“ nastiňuje Lukáš Slavický.

Kulisou slavného dramatu se tak stane společenská místnost domova pro seniory. „A je tam ještě jedna pointa, kterou nechci předem prozrazovat. Ta přijde úplně na závěr a myslím, že to pro všechny bude docela zajímavé překvapení,“ láká na představení šéf baletu.

Celý rozhovor se šéfem baletu Jihočeského divadla Lukášem Slavickým o uplynulé sezoně i nadcházející sezoně na otáčivém hledišti a také o vlastních snech si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.