Ve Ždírci na Havlíčkobrodsku a Stříteži na Žďársku nebudou na podzim volby

12. srpen 2018 06:10

Ve dvou obcích na Vysočině nebudou komunální volby v řádném termínu. Nekandiduje v nich dost lidí. Kandidátní listiny se nerozšířily ani do 6. srpna, do kdy je bylo možné doplnit.

Volby 5. a 6. října nebudou v obcích Ždírec na Havlíčkobrodsku a Střítež na Žďársku. Po říjnových volbách bude následovat vyhlášení nových voleb.

Ve Stříteži je šestnáctým rokem starostou Radek Štourač. Jako nezávislý kandidát získal v předchozích komunálních volbách 14,82 procenta hlasů. V zastupitelstvu obce se 106 obyvateli působí 20 let. Kandidovat už nechce. Odrazuje ho přístup státu, zvýšená byrokratická zátěž včetně povinného zveřejňování majetku i přístup a kritika spoluobčanů. „Znechucení je velké, tak jsem si řekl, že si odpočinu. Doufal jsem, že to vezmou mladší, nebo ti, co mě kritizovali. Říkal jsem jim to minimálně tři roky, že už kandidovat nebudu,“ řekl Štourač.

I v minulosti podle něho obec měla problém sestavit kandidátní listinu tak, aby mohlo být obsazeno pětičlenné zastupitelstvo, odložit volby ale bude muset letos poprvé.

Ždírec u Brodu

Ždírec se 140 obyvateli už opakování voleb zažil, řekl dřív starosta Pavel Dobrovolný. Jako nezávislý kandidát získal ve volbách před čtyřmi lety 24,1 procenta hlasů. Důvody toho, proč se po 12 letech ve funkci starosty rozhodl letos nekandidovat, uvedl obdobné jako starosta Štourač.

Termín mimořádných voleb vypíše ministerstvo vnitra do 30 dnů po skončení těch řádných. Starosta v takovém případě zůstává dál ve funkci, ale jen s omezenou pravomocí. Státní správu do voleb vykonává úřad obce s rozšířenou působností, samospráva je na ministerstvu vnitra.

zdroj: ČTK
Spustit audio