Ve Žďáru nad Sázavou vystavili betlém, který vyřezali sami obyvatelé

28. prosinec 2013
Zprávy z

Zelená hora ve Žďáru nad Sázavou je bohatší o symbol společného díla. Je jím zbrusu nový betlém z lipového dřeva, který vyřezaly desítky dobrovolníků. Figurky svaté rodiny, trumpetisty, dudáka či ponocného se tak v poutním kostele sv. Jana Nepomuckého staly ojedinělým vánočním symbolem.

Svatá rodina, ponocný, pekař, rabín s biblí, král i dudák nebo koně s vozy i velbloudi a další – všechny tyto figurky čerstvě vyřezaného betlému, který je vystaven v poutním kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou jsou z lipového dřeva.

„V jedné vesničce tady v okolí museli porazit starou lípu a paní starostka nám nabídla, že to dřevo můžeme využít. My jsme z toho udělali asi 200 špalků, které celý rok prosychaly. Na konci církevního roku jsme pozvali všechny, kteří by o to měli zájem. Přišlo asi 120 lidí,“ vypráví příběh společného díla jeho organizátor, farář Vladimír Záleský.

Pod prsty se obyvatelům Žďáru díval řezbář a zkušený betlemář Zdeněk Beran z nedaleké Sázavy.

Výsledek - zatím 63 postaviček - můžou lidé vidět na Zelené hoře. Kdo by chtěl přidat svou figurku, bude mít možnost příští rok.

Každá figurka má přitom ve spodu razítko a jméno svého tvůrce. I za desítky let se tam tak bude moci každý najít.

Spustit audio