Ve vinařství Sádek se urodilo méně hroznů než loni. Kvůli počasí

17. září 2019 10:00

Vinařství pod hradem Sádek na Třebíčsku má letos skoro o polovinu menší úrodu hroznů než před rokem. Způsobily to jarní mrazíky i kroupy.

Hrozny jsou ale kvalitní, řekl dnes majitel vinařství Lubomír Lampíř. Vinohrady patří k nejvýše položeným na Moravě. Na šesti hektarech půdy plodí kolem 30.000 keřů vinné révy.

Hrozny letos vinařství sklízí od 20. srpna, první na řadu přišla raná odrůda Solaris. „Burčák děláme neustále,“ uvedl Lampíř. Odrůdy Solaris má vinařství 4000 keřů. Pracovníci teď ve vinici sbírají i hrozny odrůd Muškát moravský a Müller Thurgau.

Srovnání s loňskem

Vloni bylo hroznů na keřích nasazeno víc než obvykle. „Ale to se ví, že jeden rok když keř révy vinné zarodí, příští rok toho většinou bývá méně,“ podotkl Lampíř. Hrozny jsou podle něj kvalitní, ale bylo potřeba včas révu ošetřit proti houbovým chorobám. „Já si myslím, že se letošní rok podepíše kladně na kvalitě vína,“ řekl Lampíř. Podle něj je vzhledem k obsahu kyselin v hroznech předpoklad, že víno bude svěží a kořenité.

Počasí

Svou roli ale ještě může sehrát počasí. „Jestli bude pršet, tak se bojíme praskání bobulí,“ uvedl Lampíř. Produkci vína z letošní úrody vinařství předpokládá kolem 15.000 litrů.

Vinohrady založil Lampíř s rodinou asi před 30 lety v místě původních panských vinic. Rozkládají se v nadmořské výšce od 420 do 480 metrů. Burčák mohou lidé koupit přímo na Sádku, kde se konají i akce pro veřejnost. Nejbližší bude o svatováclavského víkendu.

Rozšiřování vinic Lampíř neplánuje. Uvedl, že na další výsadbu tam už ani nejsou vhodné viniční tratě.

zdroj: ČTK
Spustit audio